Kako odvaditi psa markiranja po stanovanju

1561

Kot lastniki kužka ste morda opazili, da ima vaš kuža navado markirati po stanovanju. Za takšno vedenje je lahko več razlogov, ki pa so odvisni od starosti in zdravstvenega stanja pasjega kosmatinca. V vsakem primeru pa gre za vedenje, ki ga kot lastniki ne želimo, in je za njegovo odpravo potrebno veliko potrpljenja in vztrajnosti.

Markiranje

Markiranje naj bi psi podedovali od volkov, ki so z uriniranjem označevali svoj teritorij. Temu pravimo tudi nagon označevanja. Volkovi so s tem nagonom zagotovili svojim članom krdela prostor, kjer so se lahko gibali in lovili. Psi pa so, kljub temu da svojega krdela nimajo, ohranili ta nagon označevanja v namen ohranjanja svojega domačega okolja. Obenem pa psi prav tako veliko markirajo tudi nove kraje, kamor so prišli z namenom, da opozorijo druge pse na svojo prisotnost. Ne glede na lokacijo, kjer se nahajajo, pa kužki markirajo tudi tiste dele, ki so jih predhodno markirali drugi psi. S tem pokažejo, da je območje še vedno njihov teritorij in obenem opozorijo na svojo prisotnost druge kužke.

Uriniranje pasjih mladičkov

Pasji mladički stari do treh mesecev ne markirajo, ampak samo urinirajo, kar je posledica njihove fiziološke potrebe. Prav tako pasji mladički ne vedo, da ne smejo urinirati znotraj hiše ali stanovanja. Zato je vzgoja in učenje le tega nujno potrebna, če ne želimo, da kuža tudi v odraslem obdobju urinira znotraj. Učenje le tega je preprosto, vsakič, ko vidimo, da kuža želi, ali da že urinira, ga odnesemo ven. S tem mu pokažemo, da se ta potreba opravlja zgolj in samo zunaj hiše ali stanovanja. Vsekakor je za to potrebno kar nekaj časa in tudi potrpljenja, a je na koncu vse skupaj vredno truda.

Vzroki markiranja odraslih psov

Odrasli psi oziroma spolno zreli psi lahko urinirajo po stanovanju ali hiši iz več razlogov, med najpogostejšima pa sta zdravje kužka in iskanje pozornosti.

Prvi razlog so zdravstvene težave, ki jih morda ima kuža. V tem primeru je nujen obisk veterinarja, ki bo postavil diagnozo in poskrbel za primerno zdravljenje, ki bo posledično poskrbel za odpravo markiranja po stanovanju ali hiši.

Drugi vzrok za markiranje vašega kosmatinca po stanovanju pa je iskanje pozornosti. Vaš kuža dobro ve, da bo prav s tem zagotovo dobil vašo pozornost. Markiranje iz tega razloga je najtežje odpraviti, saj je kuža navajen, da ob pomanjkanju pozornosti takoj markira. To lahko predstavlja težavo, ki jo moramo rešiti z dodajanjem pozornosti in hkratnim učenjem, da se znotraj hiše ali stanovanja ne markira.

Odpravljanje težave

Vprašanje, kako odpraviti težavo z markiranjem, ko vaš kosmatinec to dela iz iskanja pozornosti, pa se poraja mnogim lastnikom v glavi. Odpravljanje le te težave je dolgotrajno in zahteva veliko vztrajnosti. Pomembno je, da smo kot lastniki izredno vztrajni in strogi, ko gre za odvajanje kužka od uriniranja v stanovanju. Z vsako kapljico je pomembno, da jasno pokažete neodobravanje z jasnim in glasnim NE. Obenem pa je hkrati nujno uvajanje več sprehodov zunaj in več igre zunaj, saj bos s tem posledično opravil potrebo zunaj in ne bo več veliko markiral znotraj hiše ali stanovanja.

Prav tako, če opazite, da je vašemu kužku dolgčas v hiši in vi nimate časa za igro, poskrbite za zaposlitev v obliki kakšne miselne igrače ali grizala. S tem boste svojega pasjega kosmatinca zaposlili in poskrbeli, da le ta ne bo imel časa niti pomisliti na uriniranje znotraj hiše ali stanovanja.

Posvojitev odraslega kužka in markiranje

Ob posvojitvi odraslega kužka se morate zavedati, da kuža morda ni vajen, da v hiši ali stanovanju ne sme urinirati. V tem primeru je nujno uvajanje kužka na uriniranje samo zunaj na isti način, kot urimo pasje mladičke. Seveda pa bo v primeru odraslega psa potrebno veliko več potrpljenja in časa, a je na koncu le to vredno truda.

Vsekakor se je potrebno zavedati, da kužki markirajo iz različnih razlogov, katerega je potrebno v prvem koraku razvozlati. Po tem koraku je nujno, da naredimo vse potrebno za odpravo te težave, tudi če gre za dolgotrajen in težaven proces. Vsekakor pa se bo naš trud na koncu obnesel in bo vaš kuža slej ko prej ugotovil, da ne sme urinirati oziroma markirati po stanovanju. Zavedati pa se moramo tudi, da je vsak kuža samosvoj in nosi svoj karakter, ki vpliva na dolžino časa, ki ga bo kuža potreboval za odvajanje od markiranja po hiši oziroma stanovanju.

Vesna Kropf

Viri:

www.humanesociety.org

www.whole-dog-journal.com

kristenlevine.com