Kako ljubljenčku pomagati shujšati? (2.del)

Foto: morgueFileIzbira prave hrane

Če psa hranite s komercialno suho hrano in želite, da izgubi kilograme, ga morate hraniti s približno 60 do 75 odstotkov količine, ki je priporočena za ljubljenčkovo ciljno težo, ne pa za njegovo dejansko težo. Porcije lahko tako izpadejo precej majhne in nenasitne. Posledično so zelo dobra rešitev lahke različice komercialne hrane.

Lahka suha hrana je ekonomična, preprosta za uporabo, okusna in dobro prebavljiva. Dobro je, če hrana ne vsebuje pšenice, govedine, soje in mlečnih izdelkov, saj te sodijo med štiri najpogostejše sestavine, ki povzročajo alergije in prehransko intoleranco pri živalih. Hrana naj prav tako ne vsebuje umetnih barvil, arom in konzervansov.

Takšna hrana ima manjši delež maščobe in manj kalorij od standardne hrane za odraslo žival, zato lahko ljubljenček poje solidno količino, kar je velik plus, še posebej za pse z večjim apetitom.

Smernice in koristi za izbiro lahke hrane

Pri izbiri hrane bodite pozorni na naslednje sestavine, ki so navedene na embalaži:

Manj maščobe – Manj kalorij.

Dodan L-karnitin – Pospešuje pretvorbo maščobe v energijo.

Skrbno izbrani ogljikovi hidrati – Riž in koruza za ohranjanje stalne ravni sladkorja v krvi in primerne ravni serotonina. Slednji je hormon, ki je odgovoren za zadovoljstvo po obroku.

Pesina pulpa kot vir vlaknin – Upočasni prehod hrane skozi črevesje, zagotavlja primerno trajanje prehoda hrane, kar najboljšo prebavo in vsrkavanje hranil. Topne vlaknine so dober vir prebiotikov, netopne pa pri psu vzbudijo občutek sitosti.

Dobro prebavljivi viri maščob – Ker je pri dieti vnos maščobe omejen, je pomembno izbrati kakovosten vir tega hranila, da se vsaj prisotna maščoba dobro koristi. Primerni viri maščob so lososovo olje in perutninska mast v kombinaciji z maščobnimi kislinami omega 3 in 6. Maščobne kisline omega 3 so koristne za debele živali, saj so te podvržene boleznim srca in vnetjem sklepov.

Dobro prebavljivi viri beljakovin – Debeli psi potrebujejo primerne količine ustreznih hranil. Pri tem so zelo pomembne kakovostne beljakovine, saj zagotavljajo odličen aminokislinski profil (in s tem vse osnovne gradnike, ki jih telo potrebuje za strukturne in funkcionalne potrebe). Odlični viri beljakovin so perutnina, ribe in jajca.

Bioflavonoidni rastlinski izvlečki in antioksidativni vitamini in minerali – Pomagajo preprečevati škodljive učinke prostih radikalov, ki so jim debele živali bolj podvržene. Zmanjšujejo tudi tveganje za razvoj raka in s starostjo povezanih motenj.

Nukleotidi – Ti naravni proteini, ki so pridobljeni iz kvasa, omogočajo, da telo vsrka optimalno količino hranil ter pripomorejo k hitrejšemu celičnemu odzivu na zunanjo nevarnost. Za debele pse so koristni, saj študije kažejo, da pospešujejo delovanje metabolizma.

Prebiotiki fos in mos – Odličen prehranski vir za prijazno črevesno floro. Omejujejo tudi rast patogenih bakterij in izboljšujejo odpornost znotraj gastrointestinalnega trakta ter koriščenje hranil.

Glukozamin, kondroitin in msm – Ta dopolnila nudijo zaščito in lajšajo težave s sklepi, ki so posledica debelosti.

Načrt za izgubo telesne teže

Psa stehtajte z natančno tehtnico. Nato (s pomočjo veterinarja) določite optimalno telesno težo. Pred začetkom diete se prepričajte, ali je vaš ljubljenček popolnoma zdrav. Zapišite začetno in ciljno težo v tabelo, ki je na koncu tega članka.

Zapišite si vso hrano, ki jo vaš pes poje (bodite iskreni!) v obdobju treh dni. Na podlagi zapisanega boste videli, kaj lahko izboljšate. Še vedno lahko ljubljenčka nagrajujete za dobro obnašanje, vendar naj bodo priboljški zdravi in hranilni, da ne boste ogrozili diete. Vse priboljške si mora ljubljenček zaslužiti. V zvezi s tem ne pozabite zmanjšati količine glavnih obrokov, da ne boste s priboljški presegli dovoljene kalorične vrednosti.

Tako kot pri ljudeh je tudi pri živalih bolje zastaviti zdrav načrt prehranjevanja, ki se ga bo pes lahko dolgotrajno držal, ne pa uvajati izrazitih sprememb, ki po navadi pripomorejo k prehitri izgubi telesne teže, ki se nato počasi vrne, ko se ljubljenček začne normalno prehranjevati. Sprememba življenjskega sloga je učinkovitejša od diet tako pri ljudeh kot tudi pri živalih; trajne spremembe dnevne rutine bodo pripomogle k dolgotrajnemu zdravju.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Povzeto po Ness Bird, svetovalki za prehrano pri Arden Grange

 

Objavljeno v trinajsti številki revije Kužek