Kako izboljšamo telesni vonj kosmatinca?

kako-izboljsamo-telesni-vonj-kosmatincaVonj po psu ni med najbolj priljubljenimi vonji in pri številnih ljudeh predstavlja enega od razlogov, zaradi katerih ne želijo imeti psa. Menijo namreč, da vonj po psu v stanovanju, zaprtih prostorih ali avtomobilu ni ravno vonj, s katerim bi si želeli biti dnevno obdani. Tudi marsikateri lastnik psa marsikdaj raje dvakrat premisli, preden se odloči, da bo psa peljal v avtomobilu, skupaj s psom obiskal prijatelje ali se bo skupaj z njim zadrževal v majhnih zaprtih prostorih.

Pasji vonji so lahko različni in vsekakor obstaja  več vrst, od tistih, ki so posledica slabe nege in pomanjkljivega vzdrževanja pasje dlake, pasjih vetrov, slabega zadaha, pa vse do pogostega valjanja psa v tujih pasjih iztrebkih.

Ne glede na prikupnost psa, pa je res težko preživljati čas v njegovi bližini, če je neprijeten vonj močan in moteč, zato je potrebno ustrezno ukrepati.

V nadaljevanju vam predstavljamo nekaj ključnih dejavnikov, ki najpogosteje vplivajo na vonj ‘po psu’ in jih je mogoče zmanjšati ali povsem odpraviti ter načine, ki jih pri tem lahko uporabimo.

Vzroki za neprijeten vonj psa

Najprej je treba ugotoviti, kaj je vzrok za neprijeten vonj psa, nato pa poiskati način za njegovo izboljšanje in rešitev težave.

Kadar je pes zelo aktiven in veliko časa preživi zunaj, na prostem, naravno okolje pa je, kot vemo, vselej polno prašnih delcev in druge umazanije, kuža pa kopeli ni bil deležen že več kot mesec dni, potem je rešitev na dlani: pes brez dvoma potrebuje kopel.

Če pa je pes lepo negovan, lahko za neprijeten vonj in slab zadah obstaja medicinski razlog. Zato je potrebno opraviti temeljit pregled zob in ustne votline ter poskrbeti za čiščenje zobnih oblog in tudi za zdravljenje morebitnega vnetja v ustni votlini. Obisk izbranega veterinarja lahko torej ponudi ustrezen odgovor in rešitev tega problema.

Pogosti vetrovi so pri psu lahko res neprijetna nadloga, ki je moteča za okolico, vendar je tudi v tem primeru potrebno ugotoviti razlog za težavo. Obisk veterinarja in temeljit splošni pregled bo izključil zdravstvene težave, ki vključujejo bolezni ledvic, sladkorno bolezen ali težave z jetri, kakor tudi druge možne okužbe (okužbe analnih žlez, sečil, kože, ušes). Če klinični pregled pokaže dobro splošno zdravje, bo morda dovolj, da z ustrezno zamenjavo izbrane pasje hrane preprečite ali zmanjšate napenjanje in pogoste vetrove vašega psa.

Nikoli ne pršite svojega psa s parfumi, ki so namenjeni ljudem ali osveževanju prostorov in ne poskušajte na ta način prikriti neprijetnega vonja!

Vselej morate ugotoviti in odpraviti vzroke. Pršila so kemikalije, ki so lahko zelo nevarne za pse, zato se stanje po uporabi lahko samo še poslabša oziroma lahko izbrano sredstvo celo poškoduje vašega psa.

kako-izboljsamo-telesni-vonj-kosmatinca-1Predlagamo vam osem korakov za izboljšanje vonja, ki jih lahko poskusite, kadar vzrok za neprijeten vonj ni medicinske narave:

Kopanje psa

Za pse, ki se radi valjajo v smrdljivih odpadkih, je pogosto tudi s kopanjem težko odstraniti neprijeten vonj. Izberite pasji šampon, ki je ne draži kože in prijetno diši. Šampon nanesite od vrha pasje glave vse do pasjega repa in ga nežno, vendar temeljito vtrite v pasjo dlako s krožnimi gibi. Ne pozabite na predele za ušesi, vrat, prsa in tace. Bodite previdni in se izogibajte predelu oči. Šampon temeljito izperite s tekočo vodo in po potrebi postopek ponovite še enkrat. Pri zadnjem izpiranju pazite, da dobro izperete in res odstranite vse ostanke šampona s kože.
Po kopanju psa temeljito posušite, uporabite sušilec za lase, da bo dlaka res suha (vsak moker pes ima tudi prav poseben vonj) in osušeno dlako psa počešite.
Zdrav pes bi po takšnem temeljitem kopanju pač moral dišati čudovito, vsaj do naslednjega valjanja po nečistih površinah, kar pa lahko omejite le z ustrezno vzgojo.

Čiščenje ušes

Značilnost okužbe pasjih ušes je tudi neprijeten vonj, ki je eden od pomembnih opozorilnih znakov, da je potrebno ukrepati.

S kosmom vate nežno očistite ušesa vašega psa in odstranite ušesno maslo in nečistoče. Če je uho pordelo ali zatečeno, če so vidne spremembe (temna usedlina podobna kavni v ušesih), je to lahko znak glivičnih okužb ali garij. Takrat lahko za čiščenje uporabite naravno mandljevo olje ali tekočino za čiščenje pasjih ušes, ki jo s krožnimi gibi umasirate v uho. Uho po uporabi tekočine vselej temeljito obrišite in osušite z vato. Postopek ponavljajte večkrat dnevno, nekaj dni zapored in opazujte rezultate. Uporabite tudi sredstva za zatiranje garij, kot so ampule Stronghold. Kadar so ušesa kljub rednemu čiščenju še vedno pordela, otekla in neprijetnega vonja, obiščite veterinarja.

Skrb za kožo in dlako psa

Redno krtačenje, predvsem za pse z daljšo dlako, je pomemben element za vzdrževanje zdrave dlake in kože psa. S temeljitim krtačenjem iz dlake dnevno odstranite vse nečistoče in odmrle delce, preprečite nalaganje nečistoče in morebitne iritacije (draženje) kože. Zdrava dlaka in koža psa je predpogoj za preprečevanje neprijetnega vonja psa in njegovo splošno dobro zdravje.

Čiščenje zob pri psu

Slabi zobje so najpogostejši vzrok slabega zadaha psa. Poskrbite za redno ščetkanje zob in zdrav pasji nasmeh, enako, kor skrbite za svojega.

Kupite zobno ščetko in zobno pasto za pse (nikoli ne uporabljajte zobnih past, ki so narejene za ljudi, saj vsebujejo sestavine, ki so za pse strupene) in redno, vsaj dvakrat na teden, temeljito oščetkajte pasje zobe. Če ima vaš kuža zobne obloge, razmislite o posegu čiščenja  zobnih oblog – tako ne boste poskrbeli le za njegov zadah, temveč tudi za splošno zdravje ustne votline.

Uporaba nežnega pasjega parfuma ali kolonjske vodice za pse

To je seveda le začasna rešitev, krinka, ki težave ne bo odpravila. Kljub vsemu pa morda katera od težav (zdravljenje) zahteva nekoliko več časa, med katerim si lahko pomagate tudi z uporabo nežnega pasjega parfuma v majhnih količinah (izbrani izdelek mora biti varen in narejen posebej za pse!). Opazujte psa po uporabi in ocenite kako se ob tem počuti. V primeru neobičajnega vedenja uporabo dišave raje opustite.

Sprememba prehrane psa

Nezdrava živila lahko prav tako povzročajo neprijeten vonj vašega psa. Skrbno preverite sestavine v izbrani hrani in se po potrebi posvetujte še s strokovnjakom za pasjo prehrano. Če trenutno izbrana hrana vsebuje veliko koruze, ki je za pse težko prebavljiva, je ta lahko vzrok za slabo prebavo, napenjanje in vetrove. Tudi vsebnost soje v pasji hrani lahko povzroča napihnjenost in prebavne težave, pa laktoza ter še nekatere druge sestavine, ki lahko pomembno vplivajo na nastale prebavne težave pri psih.

Prepričajte se, da pes ni zaužil gospodinjskih odpadkov ali drugih ostankov, zmanjšajte količino dnevno zaužitih priboljškov, ne hranite psa »od mize«, nekaj časa nadzorujte dnevne obroke psa in poskrbite tudi za redno dnevno fizično aktivnost. Urejena, zdrava prebava psa bo zagotovo pozitivno vplivala na dobro splošno zdravje in zmanjšanje vetrov vašega psa.

Preverite stanje analnih žlez

Pogosta težava psov je neredno praznjenje analnih vrečk, predvsem pri psih, ki imajo težave s prebavo in iztrebljanjem (mehko blato namreč ne pripomore k naravnemu praznjenju). Posledica zamašenih analnih žlez pa je lahko tudi izrazit, neprijeten vonj okrog zadka. Vzrok za to težavo je lahko posledica prebavnih težav, pa tudi psihološkega izvora ( posledica travme, stresa, strahu, ipd).

Na zamašene analne vrečke pri vašem psu lahko pomislite, če je kuža nervozen, prestrašen, razburjen in se pogosto »vozi po zadnjici« ali oddaja močan, neprijeten vonj po ribah. Če niste vešči praznjenja analnih vrečk, obiščite izbranega veterinarja, ki bo to strokovno opravil.

Skrb za čisto in sveže pasje ležišče

Vzdrževanje higiene in skrb za čisto pasje ležišče je bistveno za preprečevanje neprijetnega vonja psa. Nič vam ne koristi, če psa redno kopate, ta pa se nato uleže v umazano ležišče. Pasjo posteljnino menjajte pogosto, operite jo v vroči vodi, ki ste ji dodali nekaj kisa ali v pralnem stroju in posušite v sušilnem stroju (visoke temperature uničijo skoraj vse bakterije, zajedavce in odstranijo umazanijo), lahko pa pasjo posteljnino tudi prekuhate.

Psa lahko po sprehodu občasno potresete z otroškim pudrom, ga pustite da se otrese in nato še temeljito prečešete. Puder odstrani prah in vlago z dlake psa, ščiti kožo, hkrati pa na psu po uporabi pusti tudi prijeten, nežen vonj.

Naj vaš pes diši po psu tako, da vam bo njegov vonj lahko prijazen, ga boste lahko sprejeli in se boste nanj brez težav tudi navadili.

 

Maja Kalaš