Obvezna pasja oprema za vsakega lastnika psa

obvezna-oprema-za-psaLe malo je tako razburljivih dogodkov v življenju, kot je pričakovanje prihoda novega psička v vaš dom. Z sprejemom nove odgovornosti pa vas čaka tudi nekaj osnovnih priprav, ki so ključnega pomena za dober začetek novega prijateljstva in so temelji vašega skrbnega pasjega lastništva.

Pripravite torej primerno okolje pred prihodom novega člana družine in poskrbite za osnovno pasjo opremo, ki jo boste potrebovali. Večino opreme, ki jo potrebujete, lahko kupite v specializiranih trgovinah za pse ali v veterinarskih ambulantah, le poznati in razumeti morate potrebe psa in si pripraviti dober nakupovalni seznam.

Da bi vam olajšali delo, smo pripravili seznam osnovnih, obveznih potrebščin, ki jih potrebujete za psa:

  • Prenosni zaboj za psička

Že za prvo potovanje vašega prička v njegov novi dom boste verjetno potrebovali zaboj. To je poseben transportni zaboj ali zaprta košara z vratci, ki bo služila za prevoz psička, lahko pa tudi kot stajica za čez dan in za spanje psička ponoči. Zaboj mora biti dovolj prostoren, v notranjost pa položite kakšno udobno mehko blazino, da se bo kuža počutil prijetno.
Transportni zaboj je predvsem v prvih tednih in mesecih pomemben, zelo uporaben del pasje opreme, saj vam omogoča, da v času vaše odsotnosti lažje poskrbite za varnost vašega malega radovedneža tako, da ga po potrebi za krajši čas varno zaprete v njegov prostor – njegov zaboj.

  • Posodice za hrano in vodo

Potrebujete dve ločeni posodici za hrano in vodo. Izbirate lahko med različnimi materiali, od kovinskih, do keramičnih ali plastičnih. Ko izbirate material razmišljajte o čiščenju (izberite takšne posodice, ki se zlahka lepo očistijo), ko izbirate ustrezno velikost posodic pa upoštevajte velikost odraslega psa glede na izbrano pasmo.

  • Pasja hrana

Izberite uravnoteženo pasjo hrano, prilagojeno posebej za pasje mladičke. Povprašajte, katero hrano je mladiček dobival v leglu in nadaljujte z isto znamko ali pa znamko zamenjajte počasi, s postopnim dodajanjem nove hrane. Posvetujte se tudi z izbranim veterinarjem, za začetek kupite manjšo količino, v primeru, da mladičku hrana ne bo ustrezala, saj bo imel le-ta pri vsem skupaj vendarle tudi končno besedo.

  • Ovratnica, oprsnica, povodec

Z navajanjem na ovratnico ali oprsnico je potrebno začeti takoj, zato mladička že doma navajajte, da nosi ovratnico nekaj minut dnevno. Izberite mehko, udobno najlonsko ovratnico (usnjene in kovinske lahko pridejo kasneje), velikost pa določite tako, da je med vratom in ovratnico približno za dva prsta prostora in psička ne tišči. Prevelika ovratnica ni primerna, saj se iz nje psiček lahko med sprehodom spretno  izmuzne.
Povodec za mladička izberite z zavedanjem, da ga boste morali z rastjo psa verjetno še vsaj enkrat zamenjati. Kupite lahek povodec in upoštevajte tudi dejstvo, da vsi mladički zelo radi grizejo – tudi svoj povodec – in zato izberite kakšen trpežen material. Dolžina povodca je odvisna od velikosti in teže mladička, za kakšen dodaten nasvet pri izbiri pa lahko povprašate še v trgovini za pse.

  • Identifikacijska oznaka

Tudi mladiček mora nositi identifikacijsko oznako s svojim imenom in telefonsko številko, da bodo ljudje  takoj vedeli, koga obvestiti, če se kužek izgubi. Kljub mikročipu, ki je obvezen za vse pse pri nas, je identifikacijska oznaka s podatki in kontaktom lastnika na voljo takoj, za branje mikročipa pa je potrebna posebna naprava – čitalec, ki pa je na voljo le v veterinarskih ambulantah in vsej laični javnosti žal ni na voljo takoj in na kraju samem. Zato bo v primeru najdbe psička z oznako prav vsakdo rade volje poklical in obvestil lastnika, če pa bi moral identiteto šele ugotavljati in psička odpeljati na bližnjo veterina, pa je verjetnost, da se bo posameznik tako potrudil že veliko manjša.

  • Igrače

Vsi pasji mladički potrebujejo igrače za žvečenje in zabavo. Še posebno pomembne so igrače za žvečenje, saj zadovoljujejo naravno potrebo po žvečenju in zelo pomagajo tudi pri lajšanju težav ob menjavi zob mladička (ko psiček izgublja mlečne zobe, ga dlesni močno srbijo, z žvečenjem igrač pa lahko tudi sam ublaži ta neprijeten občutek).

  • Sredstva za nego

Nega psa vključuje skrb za dlako, kožo, ušesa, zobno in ustno higieno, kopanje in po potrebi striženje dlake ter krajšanje pasjih krempljev.
Za začetek potrebujete dober, nežen, hipoalergen pasji šampon, vato za čiščenje oči in ušes ter po potrebi posebno tekoče sredstvo za čiščenje ušes oziroma kar naravno mandljevo olje, krtačko za čiščenje pasjih zob (na trgu je na voljo več različnih oblik in modelov pasjih zobnih ščetk) in pasjo zobno pasto (nikoli ne uporabite zobne paste za ljudi, ker je za pse strupena!), sredstva za zaščito pred zajedavci, v zimskem času pa je priporočljiva tudi uporaba sredstva za preventivno zaščito pasjih tačk (blazinic) pred poškodbami zaradi hoje po soljenih talnih površinah.

  • Krtače za česanje dlake in pripomoček za krajšanje krempljev

Odvisno od vrste dlake izbranega psa izberite primerno krtačo. Krtačenje pasje dlake je namreč nujno potrebno za vzdrževanje zdravega, svetlečega in negovanega videza in   ohranjanja zdrave kože, kako pogosto pa bo krtačenje potrebno, pa je seveda odvisno predvsem od dolžine, tipa in zahtevnosti posamezne vrste dlake. S krtačenjem začnite takoj, da se že mladiček na to opravilo navadi in tako tudi kasneje redno nego dlake ne boste imeli z nobenih težav.

  • Paket za pasjo prvo pomoč

Vsak lastnik psa bi moral imeti doma pripravljen paket za pasjo prvo pomoč, s seboj pa naj bi ga imel tudi na dopustu, na daljših izletih in potovanjih.
Paket pasje prve pomoči naj vsebuje zlasti: obkladke za rane, povoje, trak za pritrjevanje, kolut lepilnega traku, vsaj dve alkoholni blazinici, brizgo za enkratno uporabo, par rokavic iz lateksa, pinceto za klope in nagobčnik.
V številnih specializiranih trgovinah in pri veterinarjih lahko kupite že pripravljene komplete za pasjo prvo pomoč, lahko pa ga seveda poljubno sestavite in pripravite kar sami. Pomembno je le, da ga imate vedno pri roki in ga po potrebi (po uporabi posamezne vsebine) takoj ustrezno dopolnite z manjkajočimi izdelki.

Sčasoma boste, glede na individualne potrebe vašega psa, osnovno opremo dopolnili še s kakšnim kosom opreme, vsekakor pa vam bodo pripomočki s seznama bistveno olajšali začetke z vašim novim ljubljenčkom. Dobro pripravljen skrbnik je odgovoren skrbnik!

Maja Kalaš

Viri: www.cesarsway.com
shibashake.com
www.petmd.com
www.wikihow.com

 narocite-se-na-revijo-kuzek