Kaj morate vedeti, če si želite imeti pritlikavega nemškega špica (pomeranec)?

1092

Pritlikavi nemški špic oziroma pomeranec je še ena izmed vse bolj popularnih pasem psov pri nas. Do svojih ljudi so izjemno prijazni in zaščitniški, zato so pogosta izbira pri družinah. Zaradi svoje majhnosti pa so vse bolj priljubljeni pri ljudeh, ki živijo v mestih ali v manjših stanovanjih.

Vseeno pa se moramo zavedati nekaj dejstev o pomerancih, preden tako pasmo sprejmemo v svoj dom.

Radi lajajo

Pomeranci so nagnjeni k prekomernemu lajanju. So precej dobri čuvaji, zato vas bodo glasno opozorili na vsak šum. To lastnost se da z dosledno vzgojo omiliti, a se vseeno morate zavedati, da je odvajanje od lajanja dolgotrajen proces. Zaradi lajanja imajo nekateri lastniki pomerancev tudi težave s sosedi.

Primerni so za notranje bivanje

Kljub puhasti dlaki, pomeranec ni pasma, ki bi bila primerna za zunanje bivanje. Ti psi so precej občutljivi in se ponoči na mrazu lahko hitro prehladijo, poleti pa so podvrženi toplotnemu udaru. Zaradi svoje priljubljenosti so pogosta žrtev kraje, zaradi svoje majhnosti pa so tudi pogost plen večjih živali. Zaradi tega odsvetujemo, da pomeranca puščate samega na dvorišču brez nadzora.

So učljivi

Pomeranec je ena izmed bolj inteligentnih pasem. Stvari hitro dojemajo in obožujejo aktivnosti s svojim lastnikom. Potrebujejo dosledno vzgojo, saj se sicer hitro naučijo tudi neželenega vedenja. Pri vzgoji pomerancev pa je pomembno tudi, da ne uporabljate sile, saj se nanjo zelo slabo odzivajo.

So nezaupljivi do tujcev

Kljub temu, da je pasma izjemno ljubeča do svoje družine, je popolnoma drugačna pesem pri tujcih. Do slednjih so pomeranci zadržani in najpogosteje se zgodi, da bodo vaše goste nalajali. Tudi na sprehodih ni nujno, da se bodo pustili pobožati kar vsakemu.

Nagnjeni so k nekaterim zdravstvenim težavam

Kot že omenjeno, so pomeranci nagnjeni k toplotnemu udaru, zato moramo še posebej poleti biti pozorni, da jih ne sprehajamo po vročini. Poleg tega pa je pomeranec nagnjen tudi k nekaterim drugim zdravstvenim težavam, kot so težave z zobmi, sklepi, srcem, očmi ter različne alergije.

Če se odločate za pasemskega psa je vsekakor najpomembneje, da kupujete od preverjenega vzreditelja. Tako je največ možnosti, da dobite zdravega in stabilnega psa, ki vam bo še dolgo lepšal vaše dni. Če vas zanima več o pomerancu, pa si lahko preberete tukaj.

Veronika Sivka

VIRI

www.dogtime.com

www.akc.org