Pomeranec

8681

pomeranecPomeranec ali pritlikavi nemški špic je v zadnjem času na samem vrhu priljubljenosti. Njihov prisrčen izgled in prefinjeno gibanje po prostoru sta pravi magnet za pasje ljubitelje.

Pomeranec je primeren za:

  • družine,
  • starejše ljudi,
  • zaposlene ljudi,
  • začetnike,
  • družine z drugimi živalmi.

Zgodovina

Predniki pomerancev so veliki vlečni psi iz severa, natančneje iz Laponske in Islandije. Njihovo ime je izpeljanka iz pokrajine Pomeranija, ki se nahaja na današnjem ozemlju Poljske in Nemčije.

Vzreditelji v Pomeraniji so psa prilagodili na mestni način življena, od tod tudi prilagojenost pomeranca na ta način življenja. Njihov značaj je primeren za elegantne ljudi, kateri želijo s kosmatincem še dodatno pritegniti pozornost.

Izgled

Pomeranci spadajo med majhne pse, kvadrataste oblike. Zrastejo do 22 centimetrov in tehtajo med 1,5 in 3 kilogrami. Imajo dolgo, ravno, gosto in bujno dlako, ki je lahko črne, bele, rjave, srebrne in marelične barve. Njihovo dlako sestavlja mehka podlaka in bujna krovna dlaka, katera se menja le enkrat na leto. Pomeranci nimajo specifičnega pasjega vonja, zato so med pasjimi lastniki še toliko bolj priljubljeni.

Karakter

Pomeranec je živahen razigran pes, ki velja za prijaznega, samozavestnega, bistrega in ljubkega radovedneža. Njihova vdanost lastniku in navezanost na vse družinske člane je pogojena z globokim zaupanjem. Do tujcev so nezaupljivi in izredno previdni, so dobri čuvaji, ki vsakega gosta pozdravijo z laježem. Pomeranci so nezahtevni psi, katerim na dan zadošča že krajši sprehod. Njihova pozitivna lastnost je tudi ta, da se odlično razumejo z drugimi živalmi, včasih se ne zavedajo svoje majhnosti, zato so večkrat tudi predzni in izjemno pogumni. Odlično se razumejo tudi z najmlajšimi člani družine, vendar pa je treba biti pozoren da mali navihanci ljubkega psička ne zamenjajo za plišasto igračo.

Pomeranci so odlični zabivanje v stanovanju, hkrati lahko živijo tudi v hiši z manjšim vrtom, vendar pa mora pasma prenočevati zunaj. Slabo prenašajo vročino, zato jim moramo poleti zagotoviti, da se lahko odmaknejo v senco.

Nega in zdravje:

Zaradi bujne dlake, je potrebno tedensko krtačenje, predvsem da se dlaka ne vozla. Potrebno je čiščenje zob, ter povečana skrb za ustno higieno.Pomeranci so nagnjeni k izpadanju zob, k težavam s srcem, sklepi, očmi in alergijam na določena cepiva in zdravila. Njihova pričakovana življenjska starost je  od 12 pa vse tja do 16 let.

Vzgoja:

Pomeranec spada med najinteligentnejše pasme, je hitro učljiv in zelo rad ima aktivnosti s svojim lastnikom. Najraje ima mirno vzgojo, ki temelji na pohvalah in pasjih priboljških. Pes je znan po tem, da zelo rad laja, zato ga morate že v njegovih mladih letih naučiti, kdaj je lajanje zaželjeno in kdaj ne.

Nina Merkužič

Vir:
www.dogtime.com