Kaj morate vedeti, če si želite belgijskega ovčarja?

1790

Belgijski ovčar, eden najbolj poznanih predstavnikov ovčarjev, je vse bolj pogost tudi pri nas. Priljubljena izbira je predvsem pri kinologih in drugih ljudeh, ki se poklicno ukvarjajo s psi. Seveda pa je lahko tudi družinski pes. Preverite, kaj o pasmi morate vedeti, preden se odločite za nakup.

 

Belgijski ovčar ima veliko energije

Pasma nedvomno sodi med bolj energične kosmatince. Dnevno potrebujejo dovolj aktivnosti; sprehodi, igra, tek… Štirinožec se vam bo z veseljem pridružil tudi na daljših sprehodih v hribe ali na kakšnih zahtevnejših aktivnostih.

 

Pasma je izredno pametna

Ti psi veljajo za izjemno inteligentne in dojemljive. Ob ustreznih metodah radi sodelujejo s človekom, zato je šolanje lahko izjemno zabavno. Težava nastane, če ne dobijo ustrezne mentalne zaposlitve. Takrat lahko pride do neželenega vedenja. Poleg fizične poskrbite torej tudi za mentalno aktivnonst.

Značilen je plenski nagon

Za belgijske ovčarje je značilno, da imajo močan plenski nagon. V praksi to pomeni, da imajo lahko težave z manjšimi živalmi, kot so mačke, kunci, hrčki… Tudi na sprehodih v gozdu moramo biti še posebej previdni, da ne pride do raznih nezgod. Obenem pa je pomembno, da psu omogočimo plensko igro.

 

Lahko imajo težave z drugimi psi

Belgijski ovčar ne velja za najbolj prijateljsko pasmo in najbrž se ne bo razumel z vsakim kosmatincem, ki ga srečate. Tudi množično, nenadzorovano igro v pasjem parku je od takega psa težko pričakovati. Z ustrezno socializacijo in vzgojo pa lahko dosežemo, da štirinožec ni reaktiven, napadalen ter da tolerira določene pasje prijatelje.

Pasma absolutno ni primerna za vsakogar, a so ob ustrezni vzgoji, socializaciji in predvsem potrpežljivosti ti psi odlični življenjski spremljevalci.

Preberite več o pasmi >

 

VIRI:
www.akc.org
www.dogtime.com