Aromaterapija za psa: vse, kar morate vedeti

1164

Aromaterapija je način, s katerim s pomočjo eteričnih olj izboljšamo fizično in psihično zdravje. Ali ste vedeli, da je aromaterapija koristna tudi za psa? Preverite, kako vpliva na zdravje, katera olja so za kosmatinca primerna in kako celotno izkušnjo narediti varno.

 

Eterična olja

Eterična olja so narejena iz različnih delov rastlin, ki vsebujejo značilno oljno snov. Ta pa daje rastlini značilen vonj. Najdemo jih lahko v različnih delih; popkov, cvetov, listov, skorij in celo semen rastlin. V veliki za pridobivanje uporabljamo dele, ki vsebujejo največji delež eteričnega olja. Slednja lahko vsebujejo tudi vitamine, antiseptike in celo naravne antibiotike. Odvisno je seveda od vrste in sestave rastline, iz katere eterično olje pridobivamo.

[members_only]

Poznanih je več metod za pridobivanje eteričnih olj. Izbor metode je odvisen od lastnosti in namenskosti želenega olja, vrste rastline in od same količine eteričnega olja, ki je prisotna v sami rastlini. Med najpogostejšimi metodami pridobivanja eteričnih olj so stiskanje, destilacija in ekstrakcija s pomočjo topil.

Za aromaterapijo je treba uporabiti samo in izključno najbolj kakovostna in najčistejša eterična olja. Velikokrat najdemo na trgu razredčena eterična olja, ki pa nimajo enakega učinka kot čista eterična olja. Ključno je, da se pred nakupom dobro pozanimamo o kakovosti in izvoru izdelka.

 

Ali lahko aromaterapija pomaga psom?

Kot pri ljudeh ima aromaterapija tudi pri psih pozitiven učinek in se lahko uporablja za zdravljenje različnih kot fizičnih kot tudi psihičnih težav. Seveda se je potrebno pred uporabo dobro posvetovati z veterinarjem, ki bo tudi ocenil ali je zanje takšna terapija primerna ali ne ter podal natančna navodila.

 

Katera eterična olja koristijo psov?

Aromaterapija za psa je koristna le, če se je ustrezno lotimo. Zavedati se moramo, da vsa olja za kosmatinca niso primerna. Nekatera eterična olja pa imajo blagodejni učinek na njihove težave.

Prvo izmed izredno poznanih je eterično olje sivke, ki je znano po svojih pomirjajočih lastnostih. To lahko pomaga kužku v različnih stresnih situacijah, kot so vožnja, ločitvena stiska ali obisk veterinarja. V skupino eteričnih olj, ki kužke tudi pomirjajo, pa spada tudi eterično olje kamilice, ki bo kužka pomirila in mu pomagala tudi pri nespečnosti.

Med pogosto uporabljenimi eteričnimi olji pa je tudi zelena meta, ki blagodejno vpliva na prebavo, pri lajšanju slabosti in bolečin v trebuhu ter razdraženosti v želodcu. Za prebavne težave pa se uporablja tudi kardamom, ki pa polega tega v telesu sproži proizvodnjo hormona sreče.

Za odganjanje mrčesa sploh v toplejšem delu leta pa lahko pri psih uporabljamo eterično olje limonske trave, ki jo zmešamo z baznim nevtralnim oljem.

 

Katera eterična olja škodujejo psom?

Nekatera eterična olja pa lahko psom tudi škodujejo in ob uporabi povzročijo zastrupitev. Znaki zastrupitve z eteričnimi olji so bruhanje, tresavica, nemirnost, kar lahko vodi v odpoved organov in posledično celo v pogin.

V skupino eteričnih olj, ki so za pse škodljive, uvrščamo eterično olje čajevca, cimeta, limone, pomaranče, mandarine, breze, bora in še nekatera manj poznana olja.

Vsekakor je pomembno, da se zavedamo, da aromaterapija ne sme predstavljati zamenjave zdravljenja, ki ga nudi veterinar. Obenem pa je nujno potrebno, da se pred samo uporabo posvetujemo z veterinarjem, ki bo ocenil glede na zdravstveno stanje kužka, ali je le to primerno ali ne in nam svetoval, kako le te pravilno in varno uporabiti.

[/members_only]

 

Vesna Kropf

 

VIRI:
www.fetchpetcare.com
www.pethub.com
www.akc.org