VIDEO: Kaj je moj mešanček?

5925

kaj-je-moj-mesancekVečini skrbnikov, ki se odloči za posvojitev mešančka, se ne zdi pomembno kaj je njihov mešanček, ker je, takšen kot je, popoln. Tudi sama ne posvečam posebne pozornosti prednikom svojega mešančka Luxa, ki je, po besedah njegove začasne skrbnice: “Mešanec z mešancem od mešanca z mešancem od mešanca.” Kljub temu pa s fantom včasih, malo za zabavo malo za res, ugibava katere pasme so prispevale k neverjetni ljubkosti, razigranosti in unikatnosti najinega mešančka. Ste se to kdaj spraševali tudi vi? Če ste se, je aplikacij What’s my mutt? (slov. Kaj je moj mešanček?) prava izbira za vas.

Aplikacijo je razvila veterinarka, Lauren Schluterman, da bi svojim strankam pomagala ugotoviti katere pasme “sestavljajo” njihovega mešančka. Nanjo so se namreč pogosto obračali v upanju, da jim bo lahko pomagala razvozlati skrivnostni izvor njihovega kužka, brez ogromnih stroškov DNK testa. Ker je tudi sama ponosna skrbnica mešančka, Indya, se je odločila, da razvije aplikacijo, ki bo omogočila prav to – rezultate, ki bodo dostopni vsem. Aplikacijo je, preden jo  je predstavila javnosti, testirala na 1000 mešančkih in z dobljenimi rezultati je bila več kot zadovoljna.

Seveda sem morala aplikacijo (narejeno za iOS) takoj preizkusiti. Naložila sem jo iz App Stora in se lotila dela. Aplikacija me je vodila skozi sedem korakov, v katerih sem se odločala med različnimi karakteristikami odraslega psa (pri mladičkih ne deluje, ker še niso popolnoma razviti in se še spreminjajo) – od velikosti, oblike gobca, barve in dolžine dlake,.. Na koncu aplikacija ponudi možnost, da rezultate shranimo, jim dodamo fotografijo svojega mešančka in jih delimo na socialnih omrežjih.

Naj povem, da z rezultati najprej nisem bila najbolj zadovoljna, saj sem za najino psičko, Asko, ki je potomka malamutke in nemškega ovčarja, dobila popolnoma nesmiselne rezultate. Sprijaznila sem se že, da je aplikacija samo zabavna igra in da ne bom nikoli nič bližje pravemu izvoru najinega “mešanca z mešancem od mešanca z mešancem od mešanca”, ko se je aplikacije lotil moj fant. Že po prvem reševanju je pri Aski rezultat pokazal kombinacijo nemškega ovčarja, haskija in collieja, kar je precej blizu resnici, Lux pa je bil identificiran kot kombinacija labradorca, jack russella in italijanskega greyhounda, kar se nama prav tako zdi smiseln rezultat.

Aplikacija torej, po pričakovanjih, ne ponuja popolnoma zanesljivih rezultatov, vendar tega od aplikacije, ki stane le nekaj centov, ne moremo niti pričakovati. Ponuja pa zabaven način ugotavljanja izvora vašega mešančka, saj se lahko igrate in poizkušate različne kombinacije karakteristik vašega psa. Če niste kot jaz, popolnoma nezmožni dobro oceniti teh karakteristik, obstaja velika verjetnost, da se boste z rezultati celo zelo približali odkritju dejanskih prednikov vašega mešančka.

Oglejte si še video, ki prikazuje uporabo aplikacije:

 

Nina Bartol

Vira: whatsmymuttapp.com in
veterinarypracticenews.com