Jazbečar

0
105

Jazbečar je mali nadobudni kuža, ki izvira iz starega Egipta, danes pa je poznan po celem svetu. Jazbečar spada v skupino lovskih psov, vendar je prav tako izjemno ljubeče in živahen ljubljenček.

 

 

SPLOŠNE ZNAČILNOSTI PASME

  • Velikost: zelo majhen.
  • Teža: 3,5 – 4 kg.
  • Višina: do 30 cm.
  • Barva: rdeča, rdeče-rumena, črno-rumeno-rjava.
  • Dolžina dlake: kratka, gosta.
  • Odpadanje dlake: zmerno.
  • Življenjska doba: do 14 let.
  • Velikost legla: 1–3 mladički.

OPIS PASME

Pasma jazbečar spada v skupino lovskih psov, ki naj bi se pojavila nekje v 16. stoletju v Nemčiji. Prvi poznani jazbečarji naj bi bili veliko večji od današnjih, vendar so jih kasneje z vzrejo uspešno pomanjševali, saj so bili za lov uspešnejši manjši. Poznamo več različic jazbečarja, in sicer resastega, kratkodlakega in dolgodlakega jazbečarja. Prav tako pa so tudi razvite bile tri velikosti, standardna, pritlikava in kunčja velikost. Jazbečar ima značilne kratke noge, ki mu pomagajo pri kopanju, in značilno dolgo telo, ki mu omogoča plazenje v živalske rove, kjer lahko ulovi plen. Danes so še vedno poznani jazbečarji kot zelo dobri lovski psi, vendar pa so tudi eni izmed najbolj poznanih domačih ljubljenčkov.

KARAKTER JAZBEČARJA

Zaradi njegove lovske narave gre za zelo pogumnega in pametnega psa, a hkrati je izredno popularen kot ljubljenček zaradi njegovega živahnega in ljubečega značaja. Njegov pogum je seveda občudovanja vreden, saj se zoperstavi še toliko večjemu nasprotniku. Znani so tudi kot izredno igrivi in vedno pripravljeni na novo dogodivščino. Gre za zelo prijaznega in družabnega psa, ki potrebuje veliko človeške pozornosti in ljubezni.

ZDRAVJE

Zaradi dolge hrbtenice in razmeroma kratkega prsnega koša se hitro lahko pojavijo težave s hrbtenico, ker je le ta pri gibanju izredno obremenjena in lahko pride do ukleščenje diska. To lahko povzroči delno ali popolno paralizo kužka. Zato je pomembno, da vašega kužka naučite že v rosnih letih, da ne skače pretirano in da hodi umirjeno in počasi, saj s tem ne obremenjuje svoje hrbtenice. Prav tako je ključno, da se tudi vinaučite pravilnega prijema svojega kužka in tako ne obremenite njegove hrbtenice.

Jazbečarji so poleg tega nagnjeni še k boleznim srca, diabetisu in težavam pri uriniranju. Prav tako je pomembno omeniti, da je v starosti, ko se le-ti umirijo, potrebno paziti na njegovo telesno težo, saj je debelost velikokrat sprožilec nekaterih bolezni, ki skrajšajo življenjsko dobo jazbečarja.

NEGA

Nega jazbečarja je odvisna od vrste dlake, ki jo ima, in sicer najbolj zahtevno nego ima dolgodlaki jazbečar, za katerega je potrebna vsakodnevna nega, saj s tem preprečimo vozle, ki lahko nastanejo v dlaki. Resasti jazbečar ne potrebuje tako pogostega krtačenja, je pa nujno potrebno dvakrat letno profesionalno striženje njegove dlake. Najmanj zahteven je kratkodlaki jazbečar, saj potrebuje le tedensko krtačenje, ki bo odstranilo vso odpadlo dlako in umazanijo iz kožuščka.

Kopanje jazbečarjev načeloma ni potrebno, lahko pa jih občasno obrišete z vlažno brisačko. Prvi vseh treh tipih pa je potrebno redno čiščenje ušes, da ne bi prišlo do vnetja.

BIVALNI PROSTOR

Jazbečar je po naravi izredno aktiven kuža, ki potrebuje veliko prostora, zato je zanj priporočljiv velik vrt. Lahko ga imate v stanovanju, vendar potrebuje zaradi tega toliko več gibanja zunaj. Lahko pa ima zunaj hiško in uživa v svojem ograjenem prostoru zunaj hiše. Definitivno pa je treba povedati, da potrebuje ta pasma veliko pozornosti in sprehodov zunaj. Z otroki se izredno dobro razume, prav tako pa je potrebno opozoriti, da pasma ni primerna za tiste z malo časa za hišnega ljubljenčka.

Vesna Popovič

Viri:
https://www.mrpet.si/
https://www.aler.si/