Gliste in trakulje

7497

Nadloga mladičev, kateri naj posvetimo skrb, so gliste in trakulje.

GLIST poznamo več vrst, vendar vas z latinskimi imeni ne bomo obremenjevali. Recimo, da so gliste okrogle, velike in majhne. Gliste se prisesajo na črevesno steno in pijejo kri. Ležejo mikroskopsko majhna jajčeca, iz katerih se izležejo nove gliste. Nekatere gliste ležejo jajčeca neprenehoma, druge pa občasno.

Psi se z glistami infestirajo (okužijo), ko pojejo jajčeca iz okolice. Iz njih se izležejo gliste, ki lahko povzročajo vnetje debelega črevesa, kar se kaže v sluzastem in krvavem blatu.

Nekatere gliste za svoje razmnoževanje potrebujejo vmesne gostitelje – druge živali, v katerih zraste ličinka. Ko ta pride v psa, se prelevi v odraslo glisto. Ličinke lahko potujejo po notranjih organih – jetrih, pljučih – in jih lahko resno poškodujejo. Naselijo se v tankem črevesju in povzročajo vnetje. Posledice so driska, zaostala rast, slaba dlaka. Če pridejo do želodca, jih lahko tudi izbruhajo. Gliste pridejo v mladičke prek maternice že v breji psice. Kadar je glist veliko, lahko pride tudi do zamašitve črevesja ali žolčevodov v jetrih. Mladički lahko ob močni infestaciji tudi poginejo.

Druge se prenašajo na mladičke tako z jajčeci kot tudi mlekom od psice. Mlade ličinke prodrejo tudi skozi nepoškodovano kožo. Prisesajo se na tanko črevo in pijejo kri, ter mladička, starega 10 dni, celo izsesajo do smrti. Tudi tu lahko pride do zaostale rasti, ki je mladiček nikoli ne nadomesti.

Nekatere ličinke pasje gliste so nevarne za zdravje otrok in imunsko prizadetih oseb, saj lahko potujejo po notranjih organih in pridejo celo v oko.

Danes je na trgu dovolj sredstev proti glistam, da jih zatremo.

Kadar imamo težave z glistami v leglih mladičev, dajemo psici že med gonitvijo in brejostjo tablete. Različni preparati imajo tudi različen način dajanja, zato se za breje psice posvetujte s svojim veterinarjem.

Pri skotenih mladičih se prvič odpravlja gliste pri dveh tednih starosti, nato pa pri 4, 6 in 8 tednih ter ob vsakem cepljenju. Odraslega psa »razglistimo« tri- do štirikrat na leto.

Priporoča se tudi občasna menjava zdravil proti glistam.

[members_only]

Glist ne boste našli v iztrebkih. Tu so samo jajčeca, ki so mikroskopsko majhna in jih ne vidite. Gliste se izločijo samo po tem, ko ste dali psu zdravila proti glistam. Če vidite, da so se gliste izločile, morate zdravljenje obvezno ponoviti čez 14 dni in nato čez 3 mesece.

Danes je vedno manj glist tudi pri mladičih, zahvaljujoč rednemu odpravljanju parazitov že v leglih.

TRAKULJA je dolg, ploščat, iz členkov sestavljen parazit, ki se prenaša z bolhami. Pes pregrizne bolho in poje jajčeca trakulje. V črevesju zraste nova trakulja, ki ima v členkih jajčeca. Posamezni členki se nato odcepijo od trakulje. Te lahko vidimo v blatu ali v okolici zadnjične odprtine. Videti so kot majhni rižki, ki se krčijo in raztezajo. Iz njih se izločijo jajčeca, ki jih pojejo bolhe. Suhe odrivke oziroma členke lahko najdete nalepljene na dlako okrog zadnjika. Ti so videti kot suhi rižki.

Trakuljo se z lahkoto odpravi z enkratnim odmerkom zdravila. Ne pozabite pa na odpravljanje bolh!

Tablete, ki jih dobite ob vsakem cepljenju, vsebujejo učinkovino tako proti glistam kot proti trakulji.

[/members_only]

 Mateja Plevnik, dr. vet. med.

 

 

Objavljeno v četrti številki revije Kužek