Dlaka ali lasje?

2288

Če imate psa, ste verjetno že slišali, da nekateri ljudje govorijo o razlikah med lasmi in dlako, ko gre za pasje kožuščke. Ste se že vprašali, kakšen je pravilni izraz pri vašem kužku – dlaka ali lasje in kakšna je sploh razlika?

Keratin

Nekateri celo trdijo, da je eden od kožuščkov bolj alergen, kot drugi. Vendar naj vam povemo, da na ravni kemikalij ni razlike med dlako in lasmi. Oba sta namreč izdelana iz enake stvari – keratina. Keratin je beljakovinska spojina, ki jo najdemo tudi v nohtih in koži. Kljub temu, da sta dlaka in las kemično enaka, pa se razlikujeta po rastnem ciklu, teksturi in potrebi po negi.

Kako ju ločimo?

Obstaja nekaj načinov, kako že z dotikom in pogledom razlikovati med dlako in lasmi.

Lasje

Prvič, lasje so po navadi daljši, kot dlaka. In to zato, ker imajo daljši cikel rasti in daljši kot je ta cikel, redkeje las odpade. Na dotik so lasje bolj gladki in fini kot dlaka. Lahko so ravni, valoviti ali nakodrani. Ravno nakodrani dajejo občutek, da ne odpadajo toliko, saj lasje ne plavajo v zraku tako kot dlaka. Lasje, po navadi rastejo v enem sloju, kar pomeni, da ko se jih dotaknemo, njihove konice niso nič drugačne (debelejše) teksture kot pri korenini. Značilno je, da psi z lasmi nimajo podlanke.
Nekaj pasem psov z lasmi: yorkshirski terier, kitajski goli pes – powder puff, bišon, koder…

[members_only]

Dlaka

Po drugi strani pa je dlaka običajno krajša in gostejša. Dlaka ima krajše rastne cikle kot lasje, tako da se lahko v hladnejših mesecih odebeli in zraste bolj, kot v toplejših mesecih. V sezoni menjave dlake lahko opazite, da je dlaka povsod, tudi v zraku in zato je zanjo značilno, da odpada bolj kot lasje. Kužki imajo po navadi dvojno dlako, kar pomeni, da imajo poleg bolj grobega plašča, ki ga vidimo na vrhu, še mehko, fino podlanko, ki jim pomaga uravnavati telesno temperaturo.

Alergije?

Mnogo ljudi je mnenja, da dlaka povzroča alergije pri ljudeh in da lasje niso tako alergeni. Vendar pa običajno stvar ni v vrsti plašča, ampak je problem v spojinah na koži in slini psov, ki so glavni vzrok za alergijske reakcije.
Psi v bistvu proizvajajo enako količino alergenov, ne glede na to, kakšne vrste plašč imajo. Znano pa je, da kodrasti lasje na psu že sami ujamejo več odmrlih kožnih celic kot dlaka. In ker so gostejši in manj prepustni, ostanejo ti alergeni na kužku, blizu kože in se ne razpršijo v okolje. Dlaka po drugi strani ne ustavi teh alergenov in se lažje prenese na dele vašega doma in oblačila. Psi s kodrastimi lasmi so običajno najboljša izbira za bolnike z alergijami, saj njihov plašč uniči alergene in jih ne širi v okolje.

Vsi psi imajo določene potrebe po negovanju, nekateri večje kot drugi. Za optimalen rezultat se posvetujte s pasjim frizerjem ali veterinarjem.
Na splošno pa lasje lažje ujamejo odmrle delce, kot dlaka. To je lahko koristno, ko gre za čiščenje vašega doma. Vendar to pomeni, da obstaja nevarnost, da se ujeti lasje zavozlajo, in so paraziti bližje koži, kar lahko vodi do okužbe.
Pomembno je krtačenje, da odstranimo odmrle lase, še preden se ti znajdejo v okolju. Pse z dlako je prav tako potrebno krtačiti. Kopanje lahko pomaga zmanjšati količino alergenov. Vendar pretirano kopanje ni priporočljivo, saj s šamponi speremo koristna olja s kože in jo izsušimo.

[/members_only]

 

Drobne Deja

 

 

Viri:

dogtime.com

www.cuteness.com