Dlaka ali lasje?

Če imate psa, ste verjetno že slišali, da nekateri ljudje govorijo o razlikah med lasmi in dlako, ko gre za pasje kožuščke. Ste se že vprašali, ali ima vaš kužek lase ali dlako in kakšna je sploh razlika? Nekateri celo trdijo, da je eden od kožuščkov bolj alergen, kot drugi. Vendar naj vam povemo, da na ravni kemikalij ni razlike med dlako in lasmi. Oba sta namreč izdelana iz enake stvari – keratina. Keratin je beljakovinska spojina, ki jo najdemo tudi v nohtih in koži. Kljub temu, da sta dlaka in las kemično enaka, pa se razlikujeta po rastnem ciklu, teksturi in potrebi po negi.

Obstaja nekaj načinov, kako že z dotikom in pogledom razlikovati med dlako in lasmi. Prvič, lasje so po navadi daljši, kot dlaka. In to zato, ker imajo daljši cikel rasti in daljši kot je ta cikel, redkeje las odpade. Na dotik so lasje bolj gladki in fini kot dlaka. Lahko so ravni, valoviti ali nakodrani. Ravno nakodrani dajejo občutek, da ne odpadajo toliko, saj lasje ne plavajo v zraku tako kot dlaka. Lasje, po navadi rastejo v enem sloju, kar pomeni, da ko se jih dotaknemo, njihove konice niso nič drugačne (debelejše) teksture kot pri korenini. Značilno je, da psi z lasmi nimajo podlanke. Nekaj pasem psov z lasmi: yorkshirski terier, kitajski goli pes – powder puff, bišon, koder…

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Drobne Deja

Viri: