Kako izbrati pravo igračo za svojega psa?

1237

Izbrati pravo igračo, za svojega psa, predstavlja veliko lastnikom pravi izziv, saj mora biti le ta zanj dovolj zanimiva, zabavna, varna in obenem tudi vzdržljiva. Prava igrača igra izredno pomembno vlogo v življenju kužka, saj ga le ta zabava, pomaga pri njegovi socializaciji in vzgoji ter ga kratkočasi.

Prava igrača zaposli kužka kot na fizični kot tudi na psihični ravni in obenem preusmeri njegovo energijo ter odpravlja njegovo dolgočasje in osamljenost. Vprašanje, ki pa se poraja mnogim lastnikom v glavi pa je, kako in na podlagi česa izbrati igračo, ki bo primerna za svojega nadobudnega pasjega kosmatinca.

Dejavniki, ki vplivajo na izbiro prave igrače

Preden se lotimo raziskovanja različnih vrst igrač, je pomembno, da se zavedamo tudi različnih dejavnikov, ki vplivajo na izbiro prave igrače. NajpomembnejBeagle, ki se, na travniku, igra z lastnikomši dejavnik na izbor igrače je značaj kužka in njegove preference glede vrste igre. Nekateri kužki zelo radi žvečijo, spet drugi obožujejo vlečenje, nekateri pa radi lovijo. Na podlagi teh dejavnikov nato lahko tudi sami izberemo igračo, ki ga bo zaposlila in bo zanj tudi dovolj zabavna ter interaktivna.

[members_only]

Eden izmed dejavnikov pa je tudi pasma psa, saj morajo biti igrače primerne velikosti za določeno pasmo. Igrača ne sme biti premajhna, saj jo lahko v nasprotnem primeru pes pogoltne in se celo z njo zaduši. Obenem pa igrača ne sme biti prevelika, saj se z njo kuža niti ne more igrati. Iz tega razloga je tako izredno pomembno, da ob izbiranju prave igrače za psa, upoštevamo tudi samo pasmo in s tem posledično velikost psa.

Preden pa izberemo igračo za svojega nadobudnega pasjega kosmatinca, pa je pomembno, da se prepričamo, da bo le ta za kužka varna, dovolj trajna in obenem tudi primerne oblike. Različne pasme psov imajo drugačne želje, kar se tiče igrač, zato je pomembno, da izberemo zanje igrače, ki so varne, primerne oblike in se z grizenjem le teh ne morejo zadušiti ali zaužiti škodljivih delcev. Obenem pa si kot lastniki želimo, da le te čim dlje zdržijo in jih kuža ne uniči že v enem dnevu.

Katero vrsto igrače izbrati za svojega psa?

Igrače narejene iz gume

Pasje igrače, narejene iz gume, so priporočljive predvsem za kužke, ki radi žvečijo, saj so izredno vzdržljive in dolgo obstojne. Izbor gumijastih igrač je izredno širok, za kar lahko tudi izbor prave igrače dobro prilagodimo svojemu nadobudnemu pasjemu kosmatincu.

  • V primeru, da ima kuža poleg žvečenja rad tudi piskajoče zvoke med samo igro, lahko izberemo žogico iz gume s pisko: Ferribiella igrača za pse – ultrazvočna žoga, ki bo s svojim zvokom kužka še dodatno motivirala k sami igri.
  • Lahko pa ima žogica poleg piske tudi lučko: Ferribella igrača za pse super žoga – light squeak, kar nam omogoča tudi igro v večernih urah, saj bo s svojim svetlobnim signalom motivirala kužka k lovljenju in igri z le to.
  • Za kužke, ki pa tudi gumijaste igrače hitro uničijo, pa priporočamo izbor bolj trpežne žogice, ki vsebuje pisko in je narejena iz debelejše gume v dveh plasteh: Gimdog double fun ball. Zaradi dveh plasti debelejše gume le ta predstavlja prvi izziv za kužke, obenem pa z žvečenjem le te posredno poskrbimo še za pasjo zobno higieno.Jack russel terier, z gumijasto igračko veselo skače po travi
  • Seveda pa poznamo tudi igrače, ki so oblikovane prav z namenom, da lahko kuža z grizenjem poskrbi tudi za čiščenje svojih zob. Žogice Trixie žoga za pse – denta fun mint so oblikovane tako, da s svojo obliko in gumijastimi bodicami čistijo zobke ob grizenju le teh. V primeru, da se je kuža le te naveličal lahko za motivacijo vanjo skrijemo nekaj priboljškov in s tem vzpodbodimo ponovno grizenje le te.
  • Nekateri kužki pa obožujejo lovljenje, in to ne samo žogic, ampak tudi frizbija. Pomembno pri izboru frizbija je definitivno material, zato je priporočljivo, da je le ta narejen iz gume. Frizbi iz gume Trixie frizbi iz naravne gume je vzdržljiv, enostaven za čiščenje in prijazen za zdravje in varnost kužka.

Mehkejše igrače iz flisa

Nekateri kužki pa imajo raje mehkejše igrače in so zanje najbolj primerne igrače narejene iz pliša ali flisa. Velikokrat jih ima kuža ne samo kot igračo, ampak tudi za spanje v svoji posteljici. Priporočljivo je, da plišasta igrača ne vsebuje nevarnih polnil in raznih prišitih drobnih delcev, ki bi jih lahko kuža ob igranju z njo pogoltnil.

  • Odličen primer plišaste igrače so plišaste živali: Gimdog wildcats, ki ne vsebujejo polnil, v sebi pa vseeno skrivajo pisko, ki bo kužka kljub svoji mehkosti spodbudila k igri. Njena mehka zunanjost pa poleg varne igre omogoča tudi dobro igračo za stiskanje med spanjem.

Miselne igrače

Miselne igrače so odlične predvsem za radovedne kužke, ki obožujejo miselne igre in potrebujejo tudi veliko mentalne zaposlitve. Takšne igrače pa niso odlične samo za mentalno zaposlitev kužka, ampak ogromno pripomorejo k razvoju njegove inteligentne narave. Miselne igre so lahko že preprosto iskanje priboljškov, ugibanje, kje se skriva priboljšek, in temu podobne igre. Lahko pa uporabimo tudi posebej za to narejene miselne igrače, ki omogočajo razvoj različnih mentalnih sposobnosti.

Igrače za vlečenje

Igrače za vlečenje pa so odlične za kužke, ki uživajo v igri vlečenja. Najpogosteje najdemo takšne igrače v obliki prepletenih vrvi, ki so hkrati tudi izredno obstojne in trajnostne, kar posledično tudi pomeni, da so odlične tudi za žvečenje. Pomembno pri tej igrači pa je, da velikost le te prilagodimo pasmi psa, da vrv ni prevelika ali premajhna.

[/members_only]

 

Vesna Kropf

 

 

Viri:

www.kuzek.si

www.puplife.com

www.petplay.com