Človek psu najboljši prijatelj

clovek-psu-najboljsi-prijatelj-2Vsem znan slogan “pes, človekov najboljši prijatelj” odmeva v družbi leta in leta. Ljudje tako iz generacije v generacijo prenašajo občutja in navade, ki so pse, nekdaj branilce pred nevarnostjo ter čuvaje in lovce, spremenile v prijazno podrejene kosmatince, ki človeku predstavljajo družabnika in veselje. Vsak človek, ki je kadar koli izkusil skupno življenje s psom kot ljubljenčkom, se bo strinjal, da mu je ta krajšal dolge dneve, večkrat dnevno prinesel nasmešek na obraz ter predstavljal toplino in nenavaden občutek sreče ob vsakem ponovnem prihodu domov, z vnovično najpristnejšo dobrodošlico s strani prijaznega štirinožca. Vprašanje, ki se poraja ob tem dejstvu, pa je, kako človek izkazuje in vrača svoje prijateljstvo v zameno? Vsakodnevni sprehodi, druženje, crkljanje in hranjenje, vse našteto se nekako vklopi v dejstvo, da ima človek ob sebi živo bitje, ki ga je seveda treba nahraniti, mu nameniti čas, da opravi svoje dnevne rutine, da lahko na koncu dneva mirno zaspi. Pa se ob vsem naštetem kdaj vprašamo, če morda naš prijatelj od nas potrebuje še kaj? Pokazati, da nekaj ni v redu, že zna, kaj pa, če bi lahko povedal?

Živalska terapevtka Jana Bedenk se z vsakim novim primerom kosmatega pacienta, kot jih poimenuje, najprej vpraša prav to – kaj je pripeljalo do tega, da se pes počuti slabo, kje tiči razlog za njegove tegobe in strahove? Če izključimo dedne bolezni in nepričakovane poškodbe, kaj hitro pridemo do spoznanja, da naš prijatelj nekaj nosi s seboj, kar ga teži in muči, vendar tega človeku ne more in ne zna povedati, saj ne govorita iste govorice, zato svojo bolečino in težavo pokaže. Na tej točki pa je od človeka odvisno, ali bo pokazano videl, sprejel in pomagal ali pa bo vse skupaj spregledal in s tem nezavedno nosil na svojih plečih žalost, strahove in bolečino svojega najboljšega prijatelja, ki tiho trpi in brezpogojno čaka.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

­Jana Bedenk

Objavljeno v šestindvajseti številki revije Kužek