Bretonski baset

Primeren za:

  • Skrbnike, ki so že imeli psa.
  • Lovce.
  • Aktivne posameznike.
  • Aktivne družine.

Na kratko o bretonskem basetu:

  • Zelo inteligenten in učljiv.
  • Ima visok nivo energije.
  • Družaben, vesel.
  • Hitro se naveže na skrbnika.

Posebne zahteve

Ni primeren za ljudi z alergijami. Ima visok nivo energije in potrebuje veliko dnevnih aktivnosti na prostem.

Zgodovina

Bretonski baset je bil vzrejen v Bretaniji, pokrajini na severozahodu Franciji. Njegov prednik je bila veliko večja, danes že izumrla pasma, Grand fauve de Bretagne.

Bretonske basete so vzrejali za lovske pse. Najbolj razširjeni so bili po francoski revoluciji. Tako priljubljeni so bili zato, ker so lovci takrat divjad lovili peš. Zato so potrebovali psa, ki je bil nekoliko počasnejši, je dobro sledil in bil odličen lovec na lisice, srne in merjasce. Želeli so, da se pes premika s tako hitrostjo, da so mu lahko tudi sami sledili. In točno tak je bretonski baset.

Videz

Po izgledu je bretonski baset manjši pes. Telo je kratko, mišičasto in široko. Glava je široka, primerna postavi. Ušesa so dolga in spuščena ob glavi. V višino doseže bretonski ptičar od 32  do 38 cm. Tehta od 16 do 18 kg. Življenjska doba je od 10 do 14 let.

Dlaka je trda, groba in kratka. Barva dlake je običajno rumenkasta. Dovoljeni so odtenki od pšenične, zlate pa vse do opečnato rdeče. Nekateri bretonski baseti imajo po hrbtu in na ušesih posamezne dlake črne barve.

Temperament

Po naravi je bretonski baset inteligenten in hitro učljiv pes. Je samozavesten, miren, vzdržljiv, vztrajen, igriv, ljubeč in delaven. Hitro in močno se naveže na skrbnika. Potrebuje zgodnjo socializacijo. Ima močan lovski nagon. Če se ga ne vzgaja dosledno in pravilno, postane neposlušen, pretirano plašen ali celo agresiven.

Do otrok je prijazen in ljubeč. Z morebitnimi ostalimi hišnimi ljubljenci se dobro razume le, če je dobro socializiran. Če ne, bo zaradi svojega močnega lovskega nagona preganjal vse prostoživeče živali.

Potrebuje obilo aktivnosti v naravi in tudi doma. Je zelo družaben in uživa, ko lahko svojega skrbnika spremlja kamorkoli. Je zelo deloven in obožuje miselne zaposlitve ter delovne naloge. Posvetite mu veliko svojega prostega časa. Ne mara biti sam. če se počuti osamljeno, postane destruktiven in zamerljiv.

Bretonski baset ni primeren za skrbnike, ki psa še niso imeli. Pomembno je, da je vzgoja odločna, dosledna a prijazna in potrpežljiva. Primeren je za bivanje  v hiši z dvoriščem. Privadi se lahko tudi bivanja v stanovanju, pod pogojem, da mu nudite dovolj dnevnih aktivnosti.

Zdravje in nega

Pasma je načeloma znana kot zdrava. Lahko se zgodi, da ga doletijo razne dedne bolezni. To so težave z očmi ali ušesi, težave z ledvicami in epilepsija.

Nega bretonskega baseta ne zahteva veliko pozornosti. Njegova močno skodrana dlaka potrebuje krtačenje vsaj enkrat na teden. S tem mu odstranite umazanijo iz dlake in poskrbite, da se pomembna olja na koži razporedijo. Kopanje je potrebno samo v primeru, če je to res nujno.

Če živite na toplejši klimi, je bretonskemu basetu potrebno krajšati dlako. Redno mu pregledujte ušesa in strizite nohte.

Deja Drobne

Viri:
https://dogtime.com
https://www.akc.org/