Borderski ovčar

Primeren za:

  • Izkušene pasje lastnike.
  • Družine z večjimi otroki.
  • Aktivne posameznike.

Na kratko o borderskem ovčarju:

  • Prijazen.
  • Poln energije.
  • Aktiven.
  • Inteligenten.
  • Zvest.

Posebne zahteve:

Borderski ovčar spada v skupino izredno aktivnih psov, ki potrebuje tako veliko gibanja kot tudi veliko zaposlitve v obliki iger. Obožuje gibanje in igro v naravi, zato mu le-to tudi omogočite in s tem poskrbite tako za njegovo fizično kot tudi psihično zdravje. Prav tako je treba izredno paziti v prometu, saj velikokrat vidijo avtomobile kot predmet lovljenja in s tem ogrožajo sebe.

Zgodovina

Borderski ovčar je že iz zgodovine znan kot tipičen ovčarski pes, ki je pomagal pastirjem držati drobnico v skupini s pomočjo njihovega laježa. Leta 1873 je s selektivnim izločanjem v Veliki Britaniji uspešno nastala pasma borderski ovčar, za katero je bilo značilno, da brez lajanja, zgolj s tekom in pogledom, usmerja drobnico. Prvič zapisani standardi iz leta 1906 so ocenjevali pse po njihovih ovčarskih sposobnostih in šele leta 1915 je bila ta pasma prvič poimenovana kot borderski ovčar, in sicer po izvornem območju na škotsko-angleški meji.

Videz

Borderski ovčar spada v skupino srednje velikih psov med ovčarske pse, ki dosegajo v višino do nekje od 25 do 30 cm, po teži pa dosegajo od 13 do 22 kilogramov. Prekriva ga srednje dolga vodoodporna dlaka, ki je v veliki večini črno-bele barve, vendar pa se lahko tudi spreminja. Dlaka je sestavljena iz valovite ali ravne srednje dolge povrhnje dlake in mehke kratke poddlake, ki ga ščiti pred mrazom. Njegova življenska doba je nekje od 12 do 15 let, dosegajo pa nekateri celo več. Po navadi v leglu se skotijo nekje od 4 do 8 mladičkov, vendar pa se jih lahko skoti tudi več.

Temperament

Ta pasma spada med izredno inteligentne pse z veliko energije, saj jim kljub temu, da so iz ovčarskih psov s travnikov postali hišni ljubljenčki, ne moremo izbiti njihove ovčarske narave, da svojo čredo v tem primeru družinskih članov držijo skupaj. So izredno zvesti in zaščitniški psi, ki ščitijo svojo družino ne glede na vse, čeprav sami ne lajajo pogosto. Spada med sam vrh najbolj inteligentnih pasem psov, saj so izredno učljivi, poslušni, zvesti in delovni. Zaradi njihove izredno aktivne narave potrebujejo veliko gibanja in aktivnosti, zato jim ne ustreza najbolj bivanje v mestu in imajo raje naravo ter vasi. Prav tako imajo poleg narave radi prosto gibanje, zato mu to tudi omogočite, če je to seveda možno.

Pasma je izredno nežna in ni napadalna, vendar pa se ne razume najbolj z drugimi živalmi, saj jih hoče nadzorovati, kar drugim živalim večinoma ne ustreza. Do otrok je izredno nežen in zaščitniški, včasih otroka celo čuva in ga ne izpusti iz pred oči. Kljub nežni naravi psa pa vseeno priporočamo, da smo na samih začetkih zraven vedno prisotni in ju naučimo sobivanja.

Zdravje in nega

Borederski ovčar je razmeroma izredno zdrava pasma, ki je v starejših letih nagnjena k epilepsiji, displaziji kolkov in gluhosti, a v splošnem spada med zdrave pasme. Kar se tiče nege, je nezahtevna, edino, na kar je potrebno paziti, je redna nega dlake, saj ta redno odpada. Priporočljivo je dnevno krtačenje, s katerim odstranimo odvečno dlako in vso umazanijo, ki se nabere v njej. Kopamo psa samo kadar je to nujno potrebno. Pomembno pa je tudi, da psa tudi zaščitimo pred zajedalci, ki se v gosti dlaki lahko hitro skrijejo.

Vesna Popovič

Viri:
https://dogtime.com