Beli švicarski ovčar

7120812_mPrimeren za:

Aktivne vodnike
Izkušene lastnike psov

Na kratko o švicarskem ovčarju:

Zvest
Aktiven
Poslušen
Živahen

Posebne zahteve:

Beli švicarski ovčar je čudovit pes stabilnega karakterja, ki potrebuje vsakodnevno fizično in mentalno zaposlitev.

Zgodovina:

Ko so bili zapisani prvi standardi za pasmo nemški ovčar, je bila popolnoma bela barva psa dovoljena, tekom let pa je ta barva v Evropi postala nezaželena in na koncu celo nedovoljena. Beli nemški ovčarji pa so v Ameriki in Kanadi postajali priznani kot samosvoja pasma. V začetku sedemdesetih let prejšnjega stoletja so prvega psa te pasme po imenu Lobo uvozili v Švico, kjer je postal oče prvih evropskih predstavnikov belih ovčarjev. Nemškemu ovčarju tako niso dodajal nobene druge pasme, ampak so le selekcionirali pojavljajoče se bele osebke.  Sčasoma so iz Amerike uvozili še druge pse in tako zagotovili trdno genetsko bazo za nadaljno vzrejo pasme v Švici. Kot novo pasmo so jih registrirali v Švici, od tu izhaja tudi njihovo ime.

Izgled:

Močan, dobro omišičen in eleganten, beli švicarski ovčar je po izgledu zelo podoben svojim prednikom nemškim ovčarjem. Dosežejo plečno višino do 66 cm in težo do 40 kg. Glava je klinasto oblikovana, oči so mandljaste, ušesa pa postavljena pokonci in trikotne oblike. Nos je zaželjen čim bolj temne barve, vendar so svetlejši prav tako dovoljeni. Vrat je srednje dolg in močan, hrbet raven in le rahlo spuščajoč proti repu, ki je nizko nastavljen in dobro odlačen. Noge so ravne in močne z ovalnimi šapami. V gibanju so lahkotni, z dobrim odrivom. Kar belega švicarskega ovčarja loči od nemškega ovčarja je njegova bela obarvanost. Dlaka je ravna in gosta, z veliko podlanke. Nekoliko daljša je na vratu, repu in zadnjih delih nog.

Temperament:

Beli švicarski ovčar je živahen pes uravnoteženega karakterja. Za šolanje je zelo enostaven, saj je zelo pozoren na vodnika in inteligenten. To ga naredi uspešnega v različnih športnih in poslušnostnih disciplinah. Kljub temu pa moramo biti pri vzgoji  vztrajni in disciplinirani. Agresija in sramežljivost sta redki in nezaželjeni lastnosti. So pogumni in zvesti svojemu lastniku, radi so v krogu družine, vendar pa z veseljem čuvajo njihovo posest in lastnino. Pomembna je zgodnja socializacija s psi in drugimi živalmi. To ni pes, ki bi bil zadovoljen s celodnevnim poležavanjem; zaradi visoke energije in želje po gibanju in delu je pomembna vsakodnevna fizična in mentalna aktivnost, da bo pes zadovoljen in miren.

Zdravje in nega:

Nega tega čudovitega belega kožuha je dokaj zahtevna, saj skozi leto konstantno pušča dlako, kar pride še bolj do izraza ob sezonski menjavi dlake. Z vsakodnevnim česanjem s pravimi pripomočki lahko količino odpadle dlake nekoliko zmanjšamo, vendar pa moramo biti pripravljeni na velike količine belih dlak na naših oblačilih in pohištvu.
Švicarski ovčarji imajo lahko probleme s sklepi- komolčna displazija in displazija kolkov. Pogosti so problemi z alergijami in kožne iritacije.

Viri: fci.be
dogbreedinfo.com