Avstralski ovčar

Primeren za:

  • Družine in posameznike z veliko časa.
  • Hiše in stanovanja z vrtom.
  • Družbo drugih domačih živali.

Na kratko o avstralskem ovčarju:

  • Inteligenten in hitro učljiv.
  • Član družine.
  • Prilagodljiv na različne življenjske razmere.
  • Potrebuje veliko gibanja in igre.

Posebne zahteve:

Kljub dejstvu, da avstralski ovčarji obožujejo bližino človeka in družbo, potrebujejo veliko gibanja ter intenzivno igro. En kratek sprehod na dan ne bo dovolj. Namesto tega se raje odločite za igro s frizbijem, tek, daljši sprehod ali še boljše, pohod v hribe. Velikokrat se lastniki odločijo za agility treninge, saj tako usmerijo energijo in inteligenco te prisrčne pasme.

Zgodovina

V nasprotju z imenom, avstralski ovčar ne izvira iz Avstralije. Njihove začetke lahko najdemo v Pirenejih, kjer so bivali Baski, znani kot odlični pastirji, skupaj z njihovimi pastirskimi psi, pirenejskimi ovčarji, predniki današnjih avstralskih ovčarjev. V začetku 19. stoletja so številni Baski skupaj z njihovimi pastirskimi psmi odšli s trebuhom za kruhom v Avstralijo, kjer so križali pasmo z Border Collie-ji, preden so se desetletja kasneje odpravili proti Kalifornijskim pašnikom. Tamkajšnji prebivalci so bili navdušeni nad njihovimi pastirskimi psmi, a so jih zaradi prihoda iz Avstralije poimenovali – avstralski ovčarji. Tako so tudi dobili posebno vlogo v kavbojski kulturi ameriškega zahoda, kljub priljubljenosti pa so bili kot pasemski psi prepoznani šele leta 1993.

Videz

Avstralske ovčarje odlikuje lep kožuh srednje dolžine, ki je odporen na vodo in ne zahteva posebne nege razen rednega česanja. Večinoma so pisani, dlaka je lahko črna tribarvna, modra marmorirana, rdeča marmorirana ali modra tribarvna. So srednje velikosti, malo daljši kot visoki. Samičke so lahko visoke med 46 in 53 cm ter tehtajo med 18 in 25 kg, medtem ko so samčki malo večji, od 51 do 58 cm in tehtajo med 23 in 29 kg.

Temperament

Zaradi njihove ovčarske preteklosti potrebujejo avstralski ovčarji zgodnjo in strogo socializacijo. Prav zato niso primerni za prve lastnike psov, saj tako ne bodo dobili pasjega prijatelja, ampak bo pes prevzel dominantno vlogo v družini. Po naravi so zelo zvesti družini, a rahlo nezaupljivi do tujcev, zato jih je potrebno že zgodaj izpostaviti različnim izkušnjam ter ljudem. So zelo inteligentni in učljivi, hkrati pa tudi zelo igrivi, zato vam z njimi ne bo nikoli dolgčas. Sprejmejo druge živali, radi so v družbi ljudi in ne marajo biti sami. Če avstralskega ovčarja dolgo pustite samega doma, ne bodite presenečeni, če bo iz dolgčasa pričel uničevati pohištvo, medtem ko bo z ustrezno animacijo čudovit član družine.

Zdravje in nega

V osnovi so avstralski ovčarji zdravi psi, a kot vsaka pasma, je tudi ta nagnjena k določenim boleznim. Najpogostejše težave so displazija kolkov, bolezni oči in epilepsija. Lastniki avstralskih ovčarjev lahko proti tem boleznim naredijo največ z rednimi preventivnimi pregledi in nakupom psa pri priznanem vzreditelju, ki bo lahko tudi zagotovil zdravje psičkovih staršev. Za zdravje psa lahko naredite ogromno tudi z redno nego, umivanjem in pregledovanjem oči in ušes ter seveda krtačenjem. Največ dlake avstralski ovčar izgubi spomladi, ko odvrže zimsko dlako, a nekaj dlake mu bo odpadalo skozi celotno leto, zato ga je potrebno redno česati.

Pia Anžel

Viri:
https://dogtime.com/
https://www.traditionsvetcenters.com/
https://sl.wikipedia.org/wiki
https://www.akc.org/
https://dogell.com