Prihajata praznični čas in pokanje petard

Prihaja praznični čas in z njim tudi pokanje petard, ognjemeti, hrup in druge spremembe v okolici, ki lahko zelo negativno vplivajo na zdravje in počutje psov ter mačk, saj zanje predstavljajo zelo stresno situacijo. Stres je definiran kot odgovor organizma na neželene situacije, med katere lahko štejemo bolezen in poškodbe, občutek ogroženosti in strah. Ker se v stresnih situacijah izločajo hormoni, ki telo pripravijo na hiter odziv, se v telesu pojavijo določene biokemične spremembe, ki same po sebi sicer niso bolezensko stanje, velikokrat pa vplivajo na padec odpornosti in s tem povečano možnost za pojav različnih obolenj. Pri psih in mačkah je stres lahko vzrok za neželene vzorce obnašanja, kot so tresenje, lajanje, skrivanje, pobeg od doma, uničevanje predmetov ali pretirano lizanje po telesu.

Da bi bolje razumeli odgovor telesa na stresno situacijo, razvrstimo dogajanje v tri stopnje:

  1. Alarm je prva stopnja, v kateri so dogodki ali pogoji, ki jih organizem zazna kot ogrožajoče ali škodljive (stresorji), kar povzroči stanje napetosti. Tvorba adrenalina pa vpliva tudi na tvorbo in izločanje kortizola, ki mu pravimo stresni hormon. Njegova naloga je povišanje krvnega tlaka in krvnega sladkorja ter zmanjšanje imunskega odziva.
  2. V drugi stopnji pride do odziva kot odgovora na stresor, kar brez posledic za organizem lahko traja le omejen čas. V tej stopnji se izloča več kortizola (stresnega hormona), pospeši se bitje srca ter dihanje in poviša se krvni pritisk.
  3. V primeru, da je stanje napetosti konstantno in da stresor vztraja, pride do tretje faze, kjer se rezerve prilagajanja na stres postopoma izčrpajo, kar ima škodljive posledice, ki se kažejo v obliki bolezni.

Dolgotrajna izpostavljenost stresu privede zaradi delovanja kortizola do padca imunskega sistema in posledično do poslabšanja morebitnih kroničnih obolenj ali večje dovzetnosti za pojav bolezni, zato je pomembno, da tudi domačim živalim pomagamo omiliti stresne situacije.

Da ne obremenimo organizma še dodatno, lahko živalim, ki se na tovrstne spremembe pretirano odzovejo, ponudimo a) sredstva, ki vsebujejo triptofan, baldrijan, meliso in magnezij in tako delujejo pomirjevalno na naraven način ali b) sredstva, ki vsebujejo L-theanin, kolostrum, tiamin in lecitin.

Triptofan je esencialna aminokislina, predstopnja nevrotransmiterja serotonina, ki deluje na cikel spanja, zmanjša vznemirjenost, napadalnost in nemir. Zaradi magnezija in njegovih lastnosti se zmanjša napetost mišičnih vlaken, pride do uravnanega srčnega ritma, vzdrževanja pretočnosti žil, delovanja na možganski metabolizem in prenosa živčnega sistema. Baldrijan zavira encimski sestav, odgovoren za presnovo gama-aminomaslene kisline v osrednjem živčevju, zato se slednja zveča, zmanjša se osrednja živčna dejavnost, to pa ima pomirjevalni učinek. Navadna melisa deluje pomirjevalno in sprošča, krepi srce in ožilje ter niža krvni tlak.

Učinkovine najdete v izdelkih:

  • Canigum Relax za pse je izredno priročen za dajanje, saj je v obliki priboljška in psi ga z veseljem pojedo

  • in Pet Armonyformula pasta za mačke in majhne pse. Pasta se lahko da živali direktno v gobček ali se vmeša v del obroka.

Uporaba L-Teanina spodbuja stanje miru in sprostitve, ne da bi povzročal(o) zaspanost, zmanjšuje epizode stresa, tesnobe, hiperaktivnosti in razdražljivosti ter povečuje budnost, izboljšuje sposobnosti koncentracije in učenja.

Unikatni kompleks kolostruma je izoliran iz beljakovin kolostruma. Pokazalo se je, da kolostrum vsebuje predhodnike pomembnih nevroaktivnih molekul, ki lahko vplivajo na budnost, kognitivno funkcijo in ravni tesnobe pri nemirnih živalih. Kolostrum deluje sinergistično z L-teaninom.

Tudi tu sta izdelka v obliki priboljška, ki se pri mačkah preprosto razlomi in se jim ponudi kot nagrada, in sicer

 

Vsi zgoraj omenjeni izdelki omogočajo lastniku, da odmerek prilagodi svojemu psu ali mački, saj ju tudi najbolje pozna. Ne skrbite, predozirati ne morete, lahko pa pri zelo prestrašeni živali odmerek tudi do 3x povečate.

MELISA VETERINA d.o.o.

Promocijsko sporočilo