Angleški koker španjel

5906


Angleški koker španjelPrimeren za:

Neizkušene pasje lastnike
Družine z otroki

Na kratko o angleškem koker španjelu:
Vesel
Zvest
Živahen
Ljubezniv

Posebne zahteve:
Koker španjel je lovski pes, ki pa je v zadnjem času predvsem izjemno cenjen in ljubeč družinski član, ki se dobro razume z otroci.

Zgodovina:

Koker španjel je bil vzrejan za lovstvo, pri katerem je pomagal pri iskanju ptic, ki jih je nato iz podrastja splašil pred lovčevo puško, po strelu pa je divjad tudi prinesel. Koker in nekoliko večji špringer španjel sta se razvijala skupaj, od leta 1892 pa sta ločeni pasmi. Izvor španjelov ni povsem jasen, vendar sklepamo, da so se razvili v Veliki Britaniji, nato pa se je vzreja nadaljevala tudi v Španiji – od tu izvira njihovo ime. Koker španjel je sposoben dela v težkih pogojih, na kopnem ali v vodi. Po uspehu Disneyeve risanke ‘Dama in potepuh’ je koker španjel postal priljubljen družinski pes. V zadnjih desetletjih sta se tako ločili dve liniji koker španjela- delovna linija, ki je še vedno primarno lovski pes in razstavna linija oziroma družinski ljubljenček. Razstavni kokri so nekoliko težji in kompaktnejši od delovnih.

Videz:

Koker španjel je čvrst in dobro uravnotežen pes veselega karakterja. Doseže plečno višino do 41 cm, težo pa okoli 13 do 14 kg. Dolžina hrbta je enaka njegovi višini. Njegova najbolj prepoznavna značilnost so dolga viseča ušesa, odlačena z dolgo svileno dlako. Njihov nos je relativno velik, z njim zelo dobro vohajo. Njihovo telo je kompaktno, prsni koš globok, hrbet pa raven. Rep je nasajen nizko in nošen paralelno s tlemi, vedno v radostnem gibanju. Včasih so kokru rep kupirali, zdaj pa ta praksa že dolgo ni več dovoljena. Noge so kratke a močne, z majhnimi, skoraj mačjimi tačkami. Njegova dlaka je svilena in srednje dolga, nikoli valovita ali kodrasta. Nekoliko doljšo dlako ima na nogah in ušesih. Barva je lahko enotna črna, rdeča, zlata in čokoladno rjava, lahko pa so tudi večbarvni v kombinaciji s črno in belo.

Temperament:

So pravi veseljaki, vedno pripravljeni na akcijo in z nenehno mahajočim repom. Do ljudi je izjemno ljubeč, nežen in igriv, kar ga naredi dobrega družinskega ljubljenčka. Še posebej se razume z otroci, tudi do mačk in drugih domačih živali so zelo strpni. Radi sodelujejo z vodnikom, vendar so lahko včasih tudi zelo trmasti. Najboljše se odzovejo na šolanje s pozitivno motivacijo. So pogumni in zvedavi, do tujcev prijazni, redkokateri koker španjel je sramežljiv. Imajo veliko energije, zato potrebujejo veliko gibanja, v nasprotnem primeru pa lahko postanejo predebeli. To ni pes za v pesjak ali za na verigo, vedno mora biti v krogu svoje družine.

Zdravje in nega:

Pri koker španjelih je najpomembnejša skrb za njihova čudovita dolga ušesa. Po vsakem sprehodu je potrebno ušesa pregledati in odstraniti morebitne tujke, ki jih zlahka naberejo, ker se ušesa ob vohanju vlečejo po tleh. Poskrbeti je treba, da so vedno čista in suha, saj lahko v nasprotnem primeru pride do infekcije. Pasma je nagnjena k debelosti, ki pogosto vodi v celo vrsto zdravstvenih težav, zato moramo biti zelo pazljivi, da jih ne hranimo preveč, pomembno pa je seveda tudi gibanje. Redno česanje dlake je nujno, saj se lahko v nasprotnem primeru hitro zavozla in sprime. Kopanje in šamponiranje je pogosto pri tej pasmi.

Viri: fci.be
dogbreedinfo.com