Ali vsi psi znajo plavati?

Psi so rojeni z močnimi naravnimi nagoni in sposobnostmi, med katerimi so tudi lajanje, kopanje lukenj in ljubeznivost do ljudi. V javnosti tako velja prepričanje, da imajo psi naravno prirojeno tudi plavalno spretnost. Kljub splošnemu mnenju, da vsi kužki znajo plavati, čofotanje v vodi ni nujno prirojena sposobnost vsem pasmam. Nekateri torej brezskrbno nabirajo plavalno kilometrino, za druge pa je držanje smrčka nad vodno gladino približno tako enostavno kot ne ovohati zadnjic drugih psov – z drugimi besedami je to skoraj nemogoče.

Pasje plavalce lahko razdelimo v eno izmed treh kategorij, v prvo sodijo kužki, ki znajo plavati, v drugi najdemo tiste, ki jih je plavanja mogoče naučiti, v tretji skupini pa so združeni kosmatinci, ki se raje izogibajo vodnemu okolju. Zlati prinašalci, irski in angleški setri, novofundlanci in druge podobne pasme so vsi odlični plavalci. Tako dobro plavajo predvsem zaradi močnih udov, nekaj sposobnosti pa lahko pripišemo tudi genetiki. Nekatere pasme so ljudje namreč vzredili posebno za lov na vodne ptice ali za reševanje ponesrečenih iz vode. Vsaka izmed naštetih pasem se tako že tradicionalno rada namaka v vodi.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Maša Pirnat

Vir: