Ali so psi zmožni zaznati škodljivo osebo?

953

Ko opazujemo naše kužke, ko lovijo svoj lasten rep, se nam morda ne zdijo preveč inteligentni, čeprav v resnici so. So zelo družabne in razvite živali, predvsem v interakciji s psi in z ljudmi. Veliko raziskav je potrdilo, da psi zaznavajo človeška čustva. Ločijo celo med žalostnim in veselim obrazom. Čutijo jezo in strah. Znanstveniki pa so potrdili, da so psi zmožni zaznati tudi škodljivega človeka. Ali so zmožni zaznati tudi škodljivo osebo?

Znanstveniki potrjujejo

[members_only]

Začutijo tudi, ko ima kdo slabe namene. Psi točno vedo, kaj pomeni, če človek na nekaj kaže s prstom, na primer, ko s prstom pokaže na žogico, hrano ali palico. Še več; zaznali naj bi celo, kdaj jih zavajamo.

Raziskava je bila opravljena na Kyotski univerzi na Japonskem, vodil pa jo je Akiko Takaoka.
Znanstvenik in njegovi sodelavci so želeli ugotoviti, ali bi pes zaupal človeku, ki laže.

Eksperiment so razdelili na tri dele. Želeli so izvedeti, ali pes lahko določi človeka za zaupanja vrednega ali ne.
V eksperimentu je skrbnik psov najprej s prstom pokazal na posodico s hrano. Pes je tja takoj stekel. Nato je skrbnik pokazal na posodico brez hrane. Pes je nasedel in se približal posodici. Tretjič pes ni sledil kretnji z roko, saj ni verjel nekomu, ki se mu je predhodno zlagal. V raziskavi je sodelovalo 34 psov in vsi so ravnali enako. Upoštevali so svojo izkušnjo (ko so nasedli kretnji, kjer jih je čakala prazna posodica), zato naslednjič človeku niso zaupali.

Pes opazuje govorico telesa

Dokazano je tudi, da pes opazuje govorico telesa med ljudmi.
V eksperimentu je skrbnik psa prosil ljudi za pomoč, nato so ti ljudje psu podali priboljšek. Psi niso želeli priboljška od ljudi, ki so se do njihovega skrbnika obnašali grdo in nespoštljivo. Vzeli pa so priboljšek iz roke tistih, ki so njihovemu skrbniku pomagali.

Psi očitno izvrstno zaznavajo telesno in obrazno govorico telesa. Če vaš pes torej ne odobrava vašega prijatelja, sedaj veste, zakaj.

[/members_only]

 

Katarina Robnik

Viri:
www.dazzling.news
www.ladbible.com
www.brightside.me