5 nagrad ob uspešnem treningu (ki niso hrana)

1159

Ali vaš pes obožuje prigrizke, ki mu jih ponudite ob uspešno opravljeni nalogi? Odlično. A obstajajo tudi takšni kužki, ki jim ponujeni priboljški ne dišijo in jim ne predstavljajo nikakršne motivacije za delo in trening. Prav tako pa vsi skrbniki psov ne želijo svojega psa izpostavljati pretiranemu hranjenju. Nagrajevanje psa s hrano bi naj potekalo le v zgodnji fazi učenja ukazov. Kasneje, ko bi naj pes ukaze razumel, bi se naj nagrajevanje postopoma zmanjševalo in nato popolnoma prenehalo.

[members_only]

Poslastice za pse vsekakor niso edina vrsta nagrade, ki jo naši kosmatinci cenijo. Pravzaprav najboljši vodniki psov uporabljajo različne t. i. »ustvarjalne nagrade«, ki se dotaknejo pasjega uma in jim pomagajo ohranjati motivacijo, odzivnost ter pripravljenost za delo. Preden vključite »ustvarjalne nagrade« v življenje vašega psa, morate razmisliti, kaj vaš pes dejansko meni, da nagrajevanje je. Čeprav je v svetu in teoriji priljubljenih več načinov nagrajevanja brez hrane, pa ima vsak pes svoje priljubljene načine nagrajevanja. Tako bo enemu odbita žoga pomenila mnogo več kot drugemu, ki ga žoga nikoli ni zanimala. Podobno kot dajanje priboljškov, je potrebno »ustvarjalno nagrado« podeliti po opravljeni nalogi ali po odpoklicu. Bodite previdni in nagrade ne uporabljajte kot podkupnine, saj se lahko zgodi, da se kasneje vaš pes ne bo odzval, če ne bo prepričan, da imate nekaj zanj. Pred vami je 5 »ustvarjalnih nagrad«. A vseeno razmislite, kaj spodbuja in osreči samo vašega kužka ter poskušajte to vključiti v trening.

Preberite tudi: Pasji priboljški: nagrada ali razvada?

  1. POHVALA

Pohvala je nekaj, kar znamo vsi skrbniki psov dobro uporabiti, pa četudi gre samo za kakšno banalno, vsakodnevno dejanje. Pohvala med vami in vašim kužkom splete posebno vez zaupanja in ljubezni. Uporabljajte besede, ki jih vaš kužek pozna in pozitivno vplivajo nanj.

  1. IGRAČE

Igrače zasedajo visoko mesto na lestvici priljubljenosti, med »ustvarjalnimi nagradami«. Pazljivi morate biti le pri izbiri igrače. Prepričajte se namreč, da izberete tisto, ki jo vaš kužek najbolj obožuje. Poskrbite, da bo nagrajevanje z igračo dejansko nagrajevanje in ne samo naslednja naloga za vašega psa.

  1. BOŽANJE, TREPLJANJE

Večina psov obožuje masažo in trepljanje ter čohljanje. A vseeno se najprej ob uvedbi take vrste nagrade prepričajte, da je vaš pes ob visoki aktivnosti sploh dovzeten za dotik  oz. božanje. Tukaj lahko vključite tudi besedno pohvalo, da bo pes vedel, zakaj si je zaslužil božanje.

  1. IGRA

Vaš pes je uspešno izpeljal odpoklic čez celoten park in mu želite sedaj pokazati, kako dobro se je odrezal? Zakaj ga ne bi nagradili z eno od iger, za katero ste prepričani, da jo obožuje. V trenutku, ko pes uspešno priteče do vas, ga poskušajte napeljati k temu, da vas lovi, lahko se mu nagajivo skrijete ali ga preganjate gor in dol. Dobro je namreč, da se pes zaveda, da se odpoklic zmeraj konča z zabavo in ugodjem.

  1. DOVOLJENJE ZA VOHLJANJE

Psi doživljajo svet skozi svoj smrček in vonjave v njem. In ljudje velikokrat pozabimo, da je dovoljenje za vohljanje ena od močnejših »ustvarjalnih nagrad«. Če je vaš kužek brez težav in uspešno opravil zadane naloge, ga lahko nagradite s tem, da ga spustite k hidrantu ali smetnjaku ter drugim objektom, za katere ste gotovi, da so prekriti s pasjo pošto.

[/members_only]

Drobne Deja

Viri:
www.canine15.com
www.whole-dog-journal.com