Ali psi res čutijo, da se jih bojimo?

Če trpite za kinofobijo – splošnim strahom pred psi, je verjetno večina vaših znancev z vami že delila nasvet: »Ostanite mirni, ne pustite, da opazi vaš strah.« Lažje rečeno kot storjeno, kajne? Zelo težko je prikriti znake strahu, ko nanj telo reagira samo po sebi, mi pa se v situaciji znajdemo nesposobni kontroliranja pospešenega bitja srca, mravljinčenja in nenadnega potenja. Pri tem pa je čisto vseeno, če pred nami stoji rotvajler ali čivava.

Ne glede na vse, omenjen in vsem dobro znan nasvet, odpira mnogo vprašanj. Kaj v tresočem in paničnem človeku vidijo psi? Se ob njem počutijo ogrožene? Ali vaše počutje vpliva na njihovo obnašanje?

O pasji sposobnosti opazovanja

S temi in podobnimi vprašanji, se človeštvo verjetno sooča že od prvih interakcij z volkovi. Če jih primerjamo z ostalimi vrstami, se psi že od časov mamutov zelo dobro prilagajajo človeški družbi in sobivanju s človeško vrsto. Pomagajo nam z opravljanjem mnogih nalog, so pastirji, pomočniki lovcev, najboljši prijatelji otrok in odraslih, na prisotnost vlomilcev pa opozarjajo bolje, kot bi to storil najnatančnejši alarm.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Maja Bernik

Vir:
www.animalplanet.com