Ali psi čutijo, kako se počutimo?

901

Ste že kdaj dobili občutek, da je vaš kosmatinec razumel, da se ne počutite najbolje? Potem pa se je stisnil k vam ali vas vabil k igri, ter vam dal boljši občutek? Potem je ta članek pravi za vas. V njem boste lahko prebrali, ali psi res čutijo, kako se mi počutimo.

Psi so živali, zato sledijo svoji intuiciji. Znanstveniki so ugotovili, da lahko psi začutijo kakšne volje ste in prav tako prepoznajo vaše zdravstveno stanje. Nekateri so odraslega psa primerjali z mišljenjem malčka, saj se odzivajo na čustva, brez, da bi jih razumeli. Pomembna sposobnost, ki jo imajo je, da preko opaženega (naše telesne drže in mimike obraza), ter slišanega (vokalizacije in tona glasu) prepoznajo naše počutje.

 

Kako se razumevanje kaže

Znanstveniki so opazili tri načine obnašanja, ki se opazijo pri psu, ko pri skrbniku prepozna, da se ta ne počuti dobro:

  • Dotiki. Najpogostejši znaki psa so, da se skrbnika dotika – da glavo v naročje, tačko ali poljubček na lička, včasih tudi poliže solze.
  • Prostor in umik. Nekateri psi raje dajo prostor skrbniku in se umaknejo ter se vrnejo, ko so prepričani, da je skrbnik pripravljen na njihovo družbo.
  • Preusmeritev pozornosti. Tretji pa izberejo možnost, kjer svojega skrbnika zamotijo oziroma jim preusmerijo pozornost. Bodisi z željo po sprehodu bodisi z žogico in željo po igri.

Razlog za način obnašanja pri psih je predvsem jezik ljubezni, ki je njim najbližje. Ja, tudi psi imajo jezike ljubezni, tako kot ljudje. In prav v takih trenutkih se jezik ljubezni vašega kosmatinca najbolje pokaže. Če že mislite, da se ne zmeni za vaš jok in se umakne, to še ne pomeni, da mu je vseeno. Omogočil vam je prostor in se vam bo približal, ko bo dobil občutek, da ste nanj pripravljeni.

Kaj vse lahko psi prepoznajo

Psi lahko prepoznajo naša čustva in občutke – ali smo pod stresom, žalostni, jezni ali veseli. Prepoznajo tudi kdaj smo bolni in kadar je ženska noseča, o čemer si lahko več preberete tukaj.

Prav zaradi njihovih izjemnih sposobnosti so psi tako dobri terapevti in spremljevalci bolnih oseb ali oseb s posebnimi potrebami.

 

Psi so zelo empatična bitja in vase vsrkajo naše emocije, kar je lahko tudi nevarno. Če ste dlje časa žalostni, lahko postanejo žalostni tudi vaši kosmatinci. Tudi oni lahko postanejo depresivni.

 

Eva Tomažin

Viri:

www.livescience.com

blog.hif.com.au

www.alphapaw.com