Afador

Primeren za:

  • Izkušene skrbnike.
  • Aktivne posameznike, družine.
  • Družine s starejšimi otroki.

Na kratko o afadorju:

  • Inteligenten.
  • Razigran.
  • Trmast.
  • Družaben.

Posebne zahteve:

Hitro se lahko zgodi, da postane afador svojeglav, če mu ne posvečate dovolj pozornosti. Hraniti ga je potrebno zmerno, saj je nagnjen k pridobivanju prekomerne teže, posebej, če se mu ne nudi dovolj igre in sprehodv. Potrebuje veliko aktivnosti na prostem.

Zgodovina

Afador velja za redko in dokaj novo pasmo, ki izvira iz Aljaske. Njegova prednika sta afganistanski hrt in labradorec. Afganistanski hrti so poznani kot ena najstarejših pasem na svetu. Vzreja afadorjev se je začela okoli leta 2000. V zadnjem desetletju skušajo rejci stabilizirati njihov videz.

Videz

Afador je srednje velik pes. Ima vitko telo in dolge noge. Glava je okrogla z dolgim, ozkim gobcom. Oči so temne barve, ušesa pa spuščena ob glavi. Dlaka je srednje dolga, svilena in ravna.

Barve, ki se pojavljajo so bela, siva, rdeča, rumena, črna, rjava, bež in mešanica katerekoli od naštetih barv. V višino dosežejo od 20 do 30 cm in dosežejo od 50 do 75 kilogramov. Samci so običajno večji od samic. Običajno afador ni tako krhek kot je afganistanski hrt a je bolj vitek in eleganten kot labradorec.

Temperament

Je izjemno inteligenten in trmast pes. Potrebuje dosledno in odločno vzgojo. Je zelo impulziven pri igri, zato se bolje razume s starejšimi otroki. Tudi z morebitnimi ostalimi hišnimi ljubljenčki se dobro razume. Če imate majhne hišne ljubljence, kot so muce ali hrčki, morate afadorja naučiti, da le-ti niso plen.

Rad laja in je občasno pretirano vzhičen. Obožuje svojega skrbnika, družino in življenje blizu ljudi, ki so mu ljubi. Potrebuje veliko vadbe na prostem. Vadba naj bo ne samo fizična, ampak tudi miselna. Ne puščajte ga dolgo samega doma.

S časom se lahko zgodi, da postane samosvoj in preneha poslušati vaše ukaze. Zato mu posvetite dovolj svojega prostega časa. Če je afador dobro socializiran, je to izjemno zvest, nežen in prikupen pes.

Zdravje in nega

Ker ima afador srednje dolgo, svileno dlako, zahteva nekoliko več nege. Potrebno ga je česati vsaj dvakrat na teden. Kopanje bo morda potrebno nekoliko pogosteje, kot pri drugih psih, ravno zaradi dlake in ljubezni do igranja na prostem. Uporabljajte blag šampon, ki vam ga priporoča veterinar.

Ušesa je potrebno čistiti enkrat na teden. Bolj mu ustreza hladno, kot toplo ozračje. Pasma velja kot zdrava a se lahko zgodi, da je nagnjen k boleznim svojim prednikov. Pogostejša zdravstvena težava, ki pesti afadorja je displazija kolkov in komolcev ter zasuk želodca.

Deja Drobne

Viri:
https://wagwalking.com/
https://dogtime.com