Obvladovanje pasje epilepsije s prehrano

4066

obvladovanje-epilepsije-s-prehranoMed žiti v prehrani in epileptičnimi napadi obstaja morebitna povezava. Žita imajo visoko vsebnost fitata, ki ovira absorpcijo mineralov, pomanjkanje magnezija, cinka in kalcija pa povezujemo z napadi. Najbolj se je treba izogibati žitom z visoko vsebnostjo glutena, kot so pšenica, oves in rž. Gluten spodbuja opioidne receptorje v možganih, ki postanejo dovzetnejši za napade. Da bi se temu izognili, izberite hrano, ki ne vsebuje pšenice, ovsa ali rži.
Maščobne kisline omega 3 pomagajo ohranjati strukturo, funkcijo celičnih in subceličnih membran ter podpirajo normalno rast, zlasti žil in živcev. Ribje olje iz mesa rib (za razliko od ribjega olja iz jeter polenovk, ki pogosto vsebuje preveč vitamina A) je koristen dodatek k prehrani psa, ki ima epilepsijo. Svetlinovo olje ni priporočljivo, saj vsebuje gama linolno kislino, ki spodbuja nastajanje hormonu podobne molekule prostaglandina. Slednji lahko zniža prag epileptičnih napadov, zaradi česar jim je pes bolj podvržen. To se je zgodilo pri nekaterih ljudeh, ki so jemali svetlinovo olje. Po drugi strani pa alfa linolna kislina, ki jo najdemo v lanenem semenu, ni nevarna.

[members_only]

Tavrin igra pomembno vlogo pri delovanju živčnega sistema. Pomanjkanje tega je splošno priznan vzrok za epileptične napade pri ljudeh, mačkah in psih. Koristen je za možgane, vpliva na raven sladkorja v krvi ter sodeluje pri koriščenju mineralov v telesu, zlasti magnezija, cinka in bakra. Izvleček grozdnih pečk je priznan kot eden najmočnejših antioksidantov. Naravno uničuje proste radikale in vsebuje bioflavonoide, ki se hitro absorbirajo in razširijo po telesu. Dokazano prispeva tudi k ohranjanju zdrave ravni holesterola in zdravega kardiovaskularnega sistema. Mnogi ljudje z epilepsijo imajo znižano raven karnitina, zato je lahko dopolnjevanje pasje prehrane z L-karnitinom za vašega ljubljenčka prav tako koristno.
Izberite pasjo prehrano, ki je hipoalergena ter ne vsebuje glutena, mlečnih izdelkov, govedine in soje. Prav tako se izogibajte umetnim barvilom, aromam in konzervansom ter gensko spremenjenim organizmom.

[/members_only]

Povzeto po Ness Bird, svetovalki za prehrano pri Arden Grange

Objavljeno v sedemnajsti številki revije Kužek