5 bolezenskih stanj, ki jih pasji skrbniki ne jemljejo resno (pa bi jih morali)

Veterinarji se včasih čudijo, koliko skrbi posamezni lastniki posvečajo enemu področju zdravja svojega psa, medtem ko mnoga druga povsem spregledajo. Nekatere stvari,kijih lastniki psov najpogosteje spregledamo,  lahko pomenijo veliko razliko v kvaliteti življenja živali. Zato je večkrat nenavadno, da npr. lastniki želijo na dolgo razpravljati o »grožnji« cepiv in posledic, ki jih bi lahko imela, medtem ko psa pestijo tegobe, ki jih lahko rešujemo ne le v teoriji, ampak takoj na licu mesta.

Seveda je dobro, da se izobražujemo in pozanimamo glede raznih dilem o cepljenju ali konzervansih v hrani ali čemerkoli, o čemer bi radi razpravljali z veterinarjem, vendar se mora večina veterinarjev v danem trenutku posvetiti konkretni težavi, ki jo pes morda že ima. Pogosto veterinarji opažajo težave, ki se lastnikom ne zdijo nič posebnega, jih spregledajo, ignorirajo ali jih imajo za »normalno« stanje. Če ima vaš pes katero od naštetih stanj,potrebuje veterinarsko obravnavo, saj njihovo reševanje zahteva skrb in čas, še posebej, če smo jih dolgo »pometali pod preprogo«.

Kronične težave z ušesi

Ponavljajoča vnetja ušes pri odraslih ljudeh niso tako pogosta, zato najbrž pozabljamo, kako to boli! Ljudje sicer pripeljejo psa z vnetim ušesom k veterinarju, vendar se redko držijo njegovih nadaljnjih navodil. Ne dajejo jim kapljiv, ne pridejo na kontrolo in sčasoma pri sebi zaključijo, da so vneta ušesa nekaj »normalnega«, sploh za pasme z visečimi ušesi. Prosim, ne zamenjujte pojmov »pogosto« in »normalno« – raje si predstavljajte agonijo, v kateri bi bili vsako minuto vsakega dne, če bi vas pestilo stanje, ki povzroča bolečino in srbenje! Najbrž bi se vam kar mešalo, kajne? Vaš pes se počuti enako.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Katja Pavlič

Vir:
www.vetstreet.com