5 bolezenskih stanj, ki jih pasji skrbniki ne jemljejo resno (pa bi jih morali)

1527

Veterinarji se včasih čudijo, koliko skrbi posamezni lastniki posvečajo enemu področju zdravja svojega psa, medtem ko mnoga druga povsem spregledajo. Nekatere stvari,kijih lastniki psov najpogosteje spregledamo,  lahko pomenijo veliko razliko v kvaliteti življenja živali. Zato je večkrat nenavadno, da npr. lastniki želijo na dolgo razpravljati o »grožnji« cepiv in posledic, ki jih bi lahko imela, medtem ko psa pestijo tegobe, ki jih lahko rešujemo ne le v teoriji, ampak takoj na licu mesta.

Seveda je dobro, da se izobražujemo in pozanimamo glede raznih dilem o cepljenju ali konzervansih v hrani ali čemerkoli, o čemer bi radi razpravljali z veterinarjem, vendar se mora večina veterinarjev v danem trenutku posvetiti konkretni težavi, ki jo pes morda že ima. Pogosto veterinarji opažajo težave, ki se lastnikom ne zdijo nič posebnega, jih spregledajo, ignorirajo ali jih imajo za »normalno« stanje. Če ima vaš pes katero od naštetih stanj,potrebuje veterinarsko obravnavo, saj njihovo reševanje zahteva skrb in čas, še posebej, če smo jih dolgo »pometali pod preprogo«.

Kronične težave z ušesi

Ponavljajoča vnetja ušes pri odraslih ljudeh niso tako pogosta, zato najbrž pozabljamo, kako to boli! Ljudje sicer pripeljejo psa z vnetim ušesom k veterinarju, vendar se redko držijo njegovih nadaljnjih navodil. Ne dajejo jim kapljiv, ne pridejo na kontrolo in sčasoma pri sebi zaključijo, da so vneta ušesa nekaj »normalnega«, sploh za pasme z visečimi ušesi. Prosim, ne zamenjujte pojmov »pogosto« in »normalno« – raje si predstavljajte agonijo, v kateri bi bili vsako minuto vsakega dne, če bi vas pestilo stanje, ki povzroča bolečino in srbenje! Najbrž bi se vam kar mešalo, kajne? Vaš pes se počuti enako.

[members_only]

Bolezni zob

Kaj bi si mislili, če bi vsakdanji pogled v ogledalo razkril, da se vaše dlesni umikajo in krvavijo, zobje pa so obarvani, majavi in izpadajo? »Pasji zadah« ni normalen in tudi ljubljenčki potrebujejo nekaj ustne higiene. Živordeče, vnete dlesni so za žival boleče. Prav tako jih moti in boli načet zob, zato začnejo hrano žvečiti na drugi strani, kar lahko privede do nadaljnjih zapletov, če ne ukrepamo. Veterinar lahko spravi ustno votlino vašega psa v red ne glede na njegovo starost in vam pokaže, kako stanje vzdrževati. Konec z bolečino!

Težave s kožo in piki oz. zajedavci

Vas je že kdaj pičila žuželka, pa ste se tega veselili in komaj čakali na nov pik? Verjetno ne. Če nas napada komar ali osa, jih odganjamo, na mestu pika pa s bolečine in srbečico blažimo z raznoraznimi mazili. Zdaj pa si predstavljajte, da vas nenehno napada cela vojska takih pikajočih živalic, denimo bolh, vi pa nimate načina, da se jih ubranite ali ublažite srbečico. Zato si vaš pes zasluži odpravljanje oz. preprečevanje zunanjih zajedavcev. Ti pa niso edini, ki povzročajo kožne težave. Ste že kdaj imeli kroničen izpuščaj ali alergijsko kožno reakcijo, ki vas je skoraj pahnila v norost od samega srbenja? Zakaj bi torej ignorirali, da se pes stalno liže in praska? Poskrbite za njegove kožne težave, kot bi tudi za lastne.

Slabi sklepi

Artritis je morda res neizbežen, a bolečina, ki jo povzročajo slabi sklepi, ni. Kadar nas same kaj boli, navadno vzamemo taka ali drugačna protibolečinska sredstva in vsem povemo, kako grozno se počutimo. Če ima vaš pes artritis, vam ne more povedati,kje ga boli, kdaj se je začelo in kako hudo sploh je, a veterinar vam lahko z gotovostjo pove, da pes ravno tako trpi. Kar navadno samo odpravimo kot eno od neizbežnih starostnih tegob,  lahko zdravimo in imamo pod nadzorom, da se kvaliteta življenja vašega psa dvigne – a le, če vi prevzamete odgovornost in se pogovorite z veterinarjem.

Debelost

Mnogi ljudje si zatiskajo oči v zvezi s težo svoje živali, zato so morda veterinarji zadržani, ko bi jih morali opozoriti na to težavo. Še posebno je kočljivo to povedati lastniku, ki je tudi sam debel, da jih ne bi užalili. Vendar morate dobro pogledati svojega psa in razmisliti, kaj dovoljujete s tem, ko ste dopustili, da je postal pretežek in da ostaja tak. Bodimo neposredni: debelost ubija. Kako? Vzemimo le eno stvar: artritis. Pasja debelost ga močno poslabša, in ko ima starejši pes težave s premikanjem ter tudi trpi bolečine, mu seveda hitreje preti evtanazija. In ti psi imajo še srečo. Druge ljudje pač puščajo trpeti, čeprav vemo, kako zelo lahko pomaga izguba odvečne teže. Posvetujte se z veterinarjem o teži svoje živali in bodite pripravljeni na nasvete in navodila, kako mu lahko pomagate izgubiti kilograme.

Zapomnite si: kronično ne pomeni neozdravljivo

Vsi našteti problemi so tipičen primer »žabe v vreli vodi«. Ta znana prispodoba govori o tem, da če damo žabo v krop, bo takoj skočila ven, če pa jo damo v hladno vodo in počasi segrevamo, ne bi opazila ničesar in bi se na koncu skuhala- tako je tudi pri teh težavah: če bi naš pes z danes na jutri imel vneto celo kožo in bi se mu majali že vsi zobje, ali pa bi kar čez noč postal bolezensko debel, bi takoj drveli k veterinarju. Tako pa dopuščamo, da se nam take težavice počasi priplazijo za hrbet, ne posvečamo jim dovolj pozornosti ali jih prezremo, dokler se ne razrastejo v hude težave.
Zato stopite korak nazaj in si oglejte svojega psa. Bodite čimbolj iskreni do sebe: ali zapostavljate kronične zdravstvene težave, zaradi katerih trpi? Če je odgovor da, pokličite veterinarja! Za večino teh stanj, ki so pogosto kronična, obstajajo načini, ki omilijo, ustavijo ali celo odpravijo že nastalo škodo. Vse, kar morate storiti je, da ugotovite da težava obstaja in pustite veterinarju, da psu pomaga. Rezultat bo srečnejši, bolj zdrav pes, kar je cilj vseh.

[/members_only]

Katja Pavlič

Vir:
www.vetstreet.com