Znaki depresije pri psih

Na žalost je res: na depresijo niso imuni niti psi. Pogosto jo povzroči kakšna travmatična izkušnja, npr. izguba ljubljene osebe ali živali, menjava doma, bivanje v zavetišču … Pri občutljivejših štirinožcih pa znake depresije lahko sprožijo tudi navidezno običajni, za ljudi celo pozitivni dogodki, kot je npr. prihod novorojenčka.

Diagnoza depresije se postavi, ko so ovrženi vsi morebitni zdravstveni vzroki za nenavadno pasje vedenje, ki traja dolgo časa in ne kaže znakov izboljšanja. Psi nam svojih čustev ne morejo izraziti z besedami, nam pa jih kažejo v dejanjih, preko katerih lahko, če smo dovolj pozorni, ugotovimo, da naš kuža prestaja težko obdobje svojega življenja.

Pomanjkanje apetita

Najbolj pogost prvi znak depresije so spremembe v apetitu in posledično prehranjevanju. Če je vaš kuža še do pred kratim posodo hrane vedno polizal do dna, zdaj pa stežka spravi vase več kot nekaj grižljajev, je to očiten znak, da je nekaj narobe. Stanje je še posebej alarmantno, če se mu sline ne pocedijo niti ob pogledu na njegove najljubše priboljške.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Maja Bernik

Vir:
www.vetstreet.com