Zgodba o zvestem kužku, ki je ganila svet

denali-in-ben-moonVsak, ki je že izgubil svojega kužka, bo prikimal ob besedah, da so trenutki slovesa med človeškim in pasjim prijateljem eni izmed najtežjih trenutkov v življenju. Težko je, ko pride slovo nepričakovano in težko je, ko štejemo dni, med tem ko kužku blažimo bolečine, v želji, da bi z nami ostal samo še nekaj dragocenih dni. V tistih posebnih trenutkih imamo čas ustvariti nepozabne spomine – in prav to je storil ameriški fotograf Ben Moon.

Z bolečim zavedanjem, da se Denaliju iztekajo zadnji dnevi, je Ben Moon odpeljal svojega kužka na obalo in v njegovo čast posnel ganljiv film, ki prikazuje posebno ljubezen med človekom in njegovim psom. Po Denalijevi smrti je film zmagal na filmskem festivalu 5Point Film Festival , hkrati pa z neverjetno hitrostjo zaokrožil po družabnih omrežjih ljubiteljev živali.

Ben Moon in Denali, mešanček med pitbulom in sibirskim husky-em, sta se spoznala v zavetišču leta 1999, ko je bilo Denaliju dva meseca. Ben se spominja, da je Denali v trenutku, ko je šel mimo njegovega pesjaka, pomolil šapico skozi rešetko, nagnil glavico v stran in ga pogledal globoko v oči. “Vstopil sem k njemu, Denali pa se je ulegel na moje noge ter se prevalil na hrbet. Bilo je, kot da je on izbral mene.

Vez dvojice, ki je bila nerazdružljiva vseh 15 let njunega prijateljstva, se je še okrepila junija leta 2004, ko so zdravniki Ben-u povedali, da je zbolel za kostnim rakom. V času zdravljenja je Ben Denalija tako pogrešal, da je zdravniško osebje naposled le dovolilo, da zvesti psiček obiskuje svojega šibkega lastnika.

Ko sem ležal v bolnišnici in se boril za življenje, je bil Denali izjemno nežen. Skrbno je pazil, da se ni dotikal mojih bolečih mest in cevk. Dal mi je prostor, da mi je bilo udobno,” je povedal Moon.

Aprila leta 2005, le teden dni pred rojstnim dnevom, je Ben dobil najboljše darilo; zadnjo kemoterapijo in potrdilo, da je premagal bolezen. Med procesom zdravljenja se je njegov pogled na svet spremenil in priznava, da je postal boljši človek ter boljši fotograf. Novico o ozdravitvi sta Ben in Denali proslavila s potovanjem, ki je bilo namenjeno le njima.

Kljub temu pa bolezen ni počivala, a tokrat ni bil Ben tisti, ki je zbolel. Denali je po odstranitvi kar štirih kancerogenih izrastkov vse težje dihal in trpel zaradi problemov z ledvicami. Ko se je bližalo Denalijevo slovo, se je Ben s prijatelji odločil, da bo v čast svojemu zvestemu kužku posnel film, ki bo prikazal posebnost njunega odnosa. Za dosega tega cilja pa je moral Denali ostati vesel še en mesec. “Takrat sem mu obljubil, da ne bom pustil, da trpi in da naj mi pove, ko se bo želel posloviti. Pomagal mi je, da sem premagal raka in bližal se je čas, ko bom moral jaz pomagati njemu,” se spominja Moon.

Točno mesec dni kasneje, 31. januarja 2014, je Ben med sprehodom po plaži prepoznal tisti pogled, ki je napovedal čas slovesa.

Vedno sem bil prepričan, da si bolj človek, kot pes in to mnenje si delim z vsemi, ki so te imeli čast spoznati. Bil si atletski, skrben in vedno si nas znal nasmejati. Želel si biti ob meni, a hkrati imeti čas zase. Bil si projekcija mene,” je zapisal Moon v zadnje slovo.

Čudoviti kratki film, ki ga je Moon posnel v spomin na svojega dolgoletnega prijatelja, si lahko ogledate tukaj:

Maja Primožič

Vir: huffingtonpost.com