Zastrupitev z antifrizom

1183

Zima je v polnem razmahu in antifriz je obvezna oprema za zimsko vožnjo, pa vendar se moramo skrbniki psov zavedati, da je antifriz pravzaprav za pse smrtno nevaren.

Kaj  je antifriz?

Antifriz oziroma sredstvo proti zmrzovanju je kemična tekočina, ki znižuje zmrzišče tekočine, katere osnova je voda. Uporablja se za doseganje nižje temperature zmrzovanja v hladnih mesecih, obenem pa doseže višje vrelišče. Uporablja se v tekočinah proti zmrzovanju stekel, v oljnih radiatorjih, za delovanje solarnih sistemov in kot sredstvo proti zmrzovanju vodovodnih napeljav. V zimskih mesecih je nevarnost zastrupitve seveda veliko večja kot v času poletja.

Kaj vsebuje antifriz oziroma sredstvo proti zmrzovanju?

Antifriz je izdelan na podlagi etilenglikona. Etilenglikon je brezbarvna viskozna tekočina, ki ima sladek okus, in prav zaradi te zadnje lastnosti prihaja velikokrat do zaužitja večjih količin antifriza. Minimalna doza nerazredčenega antifriza, ki povzroči pogin kužka je 4,4 ml na kilogram telesne teže. (mačke: 1,4 ml/kg TT).

Kako deluje etilenglikol na pasje telo?

Po zaužitju antifriza se etilenglikol, ki se nahaja v njem, oksidira v glikolno kislino, le ta pa se naprej oksidira v oksalno kislino, ki je za psa izredno toksična, saj povzroča okvare v centralnem živčnem sistemu, ki praktično upravlja celotni organizem.

Kateri so simptomi zastrupitve z antifrizom?

Simptomi zastrupitve z antifrizom oziroma etilenglikolom, ki se nahaja v njem, se pojavijo v treh fazah:

  1. Prva faza se pojavi od 3 do 12 ur po zaužitju. Znaki v prvi fazi, ki kažejo na zastrupitev z etilenglikolom, so depresija, brezvoljnost, omotica, omejeno gibanje in oslabljeni refleksni sistem, ki kažejo na prizadet centralni živčni sistem. Obenem pa se lahko pojavi tudi bruhanje, povečano odvajanje, nizka telesna temperatura, pospešeno dihanje in huda žeja.
  2. Druga faza se pojavi od 12 do 24 ur po zaužitju. V tej fazi se morda zdi, da je kuža že okreval, pa vendar se v tej fazi strupi ravno sproščajo in začnejo se delati trajne poškodbe. Najpogostejša znaka zastrupitve v tej fazi sta pospešeno dihanje in pospešen srčni utrip.
  3. Tretja faza, zadnja faza zastrupitve se pojavi od 24 do 72 ur po zaužitju. V tem času se v telesu nakopiči tolikšna količina strupov, da psu povzročijo odpoved ledvic, epileptične napade, komo in posledično tudi pogin psa.

 

Ukrepi ob prvih znakih zastrupitve

Zavedati se moramo, da je postavitev same diagnoze težka, saj v večini primerov ne vidimo, da je pes zaužil antifriz. Obenem pa so tudi simptomi zastrupitve podobni tudi pri nekaterih drugih zastrupitvah, kot so zastrupitev z zdravili za ljudi, alkoholom itd. Vsekakor je tukaj izjemnega pomena čas, ki je pretekel med zaužitjem in ukrepi veterinarja, katerega pomoč v tem primeru je nujna.

Ob postavitvi diagnoze psa skuša veterinar najprej stabilizirati s primerno tekočinsko terapijo in velikokrat se opravi tudi dializa. V primeru, da psa pripeljemo takojpo zaužitju antifriza opravi veterinar izpiranje želodca ali pa se psu da antidot za etilenglikol (etanol ali fomepizol), ki pa je na žalost učinkovit le prve tri ure po zaužitju. Čas zdravljenja traja lahko od nekaj tednov do nekaj mesecev odvisno od intenzitete zastrupitve.

Preventivni ukrepi

Za zmanjšanje možnosti zastrupitve lahko upoštevamo tudi nekaj preventivnih ukrepov. Med ključnimi ukrepi je seveda, da imamo psa na povodcu, saj ga s tem lahko hitro ustavimo in preprečimo morebitno lizanje antifriza po tleh. Drugi ukrep je definitivno, da psu obrišemo tačke po sprehodu, saj na sredstvo še vedno lahko stopi in ga z lizanjem tačk vnese v svoje telo. Svetujemo tudi, da psa skušate čim bolj odvaditi na lizanje po tleh.

Vesna Kropf

VIRI:

vetmedicine.about.com

www.petpoisonhelpline.com

www.petmd.com