Zakaj se vaš pes trese?

Ste kdaj opazili, da se vaš kuža trese ali drgeta tudi v toplem vremenu? Res je, da običajno drgetanje psa pomeni, da ga zebe, toda obstaja še mnogo drugih razlogov, ki lahko povzročijo takšen odziv.

Psi se lahko tresejo zaradi termoregulacije. Drgetanje je normalen odziv na znižano telesno temperaturo, saj se s tem v telesu proizvaja toplota. Psi, ki imajo vročino imajo termostat v telesu nastavljen na višjo temperaturo kot je to običajno in ko se ta vrne na normalo, se pes prične tresti, saj mu telo sporoča, da se je temperatura spustila pod dovoljeno točko. S tem poskuša telo temperaturo dvigniti na zadovoljiv nivo.

Razburjenje, tesnoba ali strah so čustva, ki lahko pri psih povzročijo drgetanje. To lahko opazimo v primeru neviht, kadar se psi močno bojijo grmenja in njihovega strahu ni mogoče odpraviti drugače kot z zdravili. Strah in s tem povezano drgetanje je lahko posledica kakršnegakoli stresnega dejavnika, tudi potovanja in drugih sprememb v okolju. Lahko pa se preprosto razburijo, ker zagledajo plen, ki bi ga resnično radi ulovili in tudi v tem primeru se to lahko izrazi kot drgetanje.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Viri: