Zakaj se moj pes boji manjših psov?

896

Vsi poznamo pregovor, da pes, ki laja, ne grize. Ta je zagotovo namenjen majhnim, drobnim, lajajočim kužkom. Kolikokrat ste že videli prizor, ko se na sprehodu srečata večji pes, kot je labradorec ali husky in majhen, primeren za v torbico, yorkshire terier ali kakšna čivava in maltežan. Ko se približujejo drug drugemu, začne manjši kuža predirljivo lajati v večjega, ta pa se v strahu začne umikati, ter celo sede ali leže pred manjšega kužka. In čemu je tako?

[members_only]

Pes, ki laja, ne grize?

Preden izvemo, zakaj večji psi tako reagirajo, je potrebno razjasniti obnašanje manjših psov. Majhni psi velikokrat razvijejo t.i. sindrom malih psov. Krivdo za to lahko pripišemo lastniku, saj se velikokrat zgodi, da manjšim psom bolj toleriramo tako obnašanje. Ko velik pes laja ali skače po tujcih, ukrepamo takoj in preprečimo tako obnašanje, ko pa to stori majhen pes, večkrat ignoriramo početje in počakamo, da mine, se smejimo in preprečimo dejanje s tem, da ga dvignemo v naročje, namesto da bi takšno obnašanje popravili. Vse to vodi do prej omenjenega sindroma.

Pogosto je, da se majhen pes boji večjega in začne lajati, vedoč, da ga bo po takšnem obnašanju lastnik vzel v naročje in »rešil« pred večjim psom. Kadar se naš manjši kuža tako obnaša, je najbolje, da ga ob morebitnem agresivnem vedenju okaramo in poskrbimo, da se ne ponavlja. Vseeno ga izpostavimo takim situacijam, kjer srečuje večje pse, nagradimo pozitivno vedenje in spodbujamo pozitiven pristop k kužku, ki je večji in močnejši od njega. Nikakor pa ga v taki situaciji ne dvignemo v naročje ali dovolimo, da nadaljuje z lajanjem in renčanjem.

In zakaj veliki psi na tako obnašanje reagirajo, kot da se bojijo malih psov?

Taka reakcija velikega psa je popolnoma normalna reakcija na agresijo, ki jo začutijo. Vemo, da mali pes ni resnična grožnja, toda za velikega psa, ki ni nagnjen k agresiji, tako vedenje s strani katerekoli živali, tudi manjše od njega, pomeni strah in trepet. Tako veliki pes na noben način ne more vedeti, kako agresiven je mali pes in kakšni so njegovi nameni. Kar ve, je to, da ga lahko agresiven majhen pes dejansko ubije ali poškoduje in je takšen strah popolnoma racionalen poskus, da se izogne boju, četudi bi v njem zmagal.

Kaj pa če se moj pes boji majhnih psov, ki se ne obnašajo agresivno?

Če opazite, da se vaš velik pes prestraši manjših psov ali mladičkov, tudi če se proti njemu ne obnašajo agresivno, morate pobrskati po spominu in preteklosti vašega psa. Če ga imate, odkar je bil mladiček, potem se zagotovo spomnite kakšne travmatične izkušnje, ki bi jo lahko povezali z majhnimi psi. Velikokrat so ravno pretekle travme razlog za manjše psihične travme, ki pa se jih morda sploh ne zavedate. In kako odpraviti takšno vedenje? Strokovnjaki so mnenja, da je psa najbolje izpostaviti situacijam, kjer se lahko druži in spoznava s kužki, manjšimi od sebe, bodisi so ti agresivni ali ne. Potrebno je nagrajevati pozitivno vedenje in spodbujati spoznavanje in pristop k manjšim kužkom.

[/members_only]

Drobne Deja

Viri: