Zakaj psi zehajo?

6094

zakaj-psi-zehajoRazlične študije so pokazale, da ljudje v povprečju zazehamo tudi do 15-krat na dan. Najpogosteje nas zehanje “napade”, ko smo utrujeni, ko želimo sprostiti pritisk v ušesih ali pa se zehanja “nalezemo”, ko zazeha nekdo v naši bližini. Ljudje pa nismo edina bitja, ki znamo krepko zazehati. Med živalmi, ki znajo zehati, najdemo ptice, opice, mačke in seveda pse. Zakaj pravzaprav psi zehajo? Nekaj odgovorov nam ponujajo pasji vedenjski strokovnjaki. Čeprav ne moremo biti popolnoma prepričani, zakaj psi zehajo tudi, ko niso utrujeni, lahko pasje zehanje opišemo kot odziv na stresne okoliščine, kot komunikacijski signal za druge pse ali kot empatijo (oz. odziv) na počutje svojih lastnikov.

Kaj je zehanje?

Wayne Hunthausen, vedenjski svetovalec za živali in avtor knjige Vedenjski problemi psa in mačke (The Behaviour Problems of the Dog and Cat), zehanje opisuje tako kot ga vidimo, tj. refleks, ki ga sestavljata posamezen globok vdih (z odprtimi usti) in raztezanje mišic čeljustnega sklepa ter trebuha. Vključuje sodelovanje nezavednega dela možganov in telesa. Pred leti so bili znanstveniki prepričani, da zehanje služi le povečanju dotoka kisika v pljuča ali da je zehanje zgolj znak dolgočasja. Nekateri strokovnjaki so dokazovali, da je zehanje fiziološki odziv na topel prostor in ohlaja možgane. Po besedah Hunthausna ljudje res manj zehajo v hladnejših okoljih. Sodobnejše študije zehanja, pri ljudeh in živalih, ne opredeljujejo le kot znak utrujenosti ali prebujanja (vsi poznamo široko razprte gobčke, ko se naši psički zbudijo), temveč je zehanje pogosto bolj psihološki in komunikacijski znak.

Pasje zehanje – znak stresa?

Pasji trenerji vam bodo zlahka zagotovili, da pes z zehanjem okolici želi sporočiti, da je v stresnih razmerah. Sean Savage, certificiran pasji trener in vedenjski svetovalec, zehanje povezuje s poslušnostjo. Nekateri psi z zehanjem kažejo svoje mnenje do scenarijev poslušnosti. Savage je med treningi pogosto opazil, da se psi, ki zehajo, precej manj odzivajo na vaje. Z zehanjem pa ne komunicirajo le z ljudmi, temveč tudi med seboj. Pasivnost in zehanje psa sta lahko tudi odziv na agresivnega psa. Z zehanjem želi pes namreč prekiniti zanj stresno interakcijo.

Zehanje kot pomirjujoči signal?

V pasjem jeziku lahko kužki zehanje uporabljajo tudi kot pomirjujoč signal. Z zehanjem želijo sporočiti, da imajo nečesa dovolj in bo njihove potrpežljivosti počasi konec. Med vzgojno uro ali med učenjem novih trikov lahko z zehanjem sporočajo, da potrebujejo odmor, si želijo, da zmanjšamo intenzivnost vaj ali pa, da spremenimo svoj pristop.

Je tudi pasje zehanje nalezljivo?

Da je zehanje med ljudmi nalezljivo, je vsem znano dejstvo. Pa se lahko zehanja od drugih psov ali celo od ljudi “nalezejo” tudi psi? V letu 2014 so pri Animal Cognition izvedli študijo med prostoživečimi psi, ki so bili pod stresom (so imeli povišan nivo kortizola) in ugotovili, da je bilo “nalezljivo” zehanje med njimi mnogo bolj pogosto kot med psi, ki niso doživljali stresa. Da je nalezljivo tudi zehanje med ljudmi in psi, pa dokazujeta dve izmed najbolj znanih raziskav iz univerz v Tokiu in Kjotu, kjer je nalezljivo zehanje definirano kot znak empatije psov do njihovih lastnikov oz. znak socialne povezanosti med lastnikom in psom, saj psi zelo dobro berejo telesno govorico ljudi.

Maša Pirnat