Zakaj psi kihajo?

Zakaj psi kihajo? Ali pasje kihanje povzročijo alergije, tako kot pri ljudeh? Ali psi kihajo iz istih razlogov kot ljudje? V nadaljevanju si preberite, kaj povzroča pasje kihanje ter pravočasno prepoznajte nekatere od bolezenskih znakov.

Ali so alergije res krive za pasje kihanje?

Alergija je motnja imunskega sistema, ki povzroči določene reakcije v telesu. Moker ali suh pasji nos ne pomeni nobenega bolezenskega stanja, prav tako tudi kihanje ni zanesljiv razlog za preplah. Če pri psu opazimo zmanjšano telesno aktivnost ali izgubo apetita, šele tedaj lahko govorimo o bolezni. Alergije psov ne prizadenejo enako kot ljudi. Ljudje na alergije reagirajo z oteklinami, razdraženimi očmi in ponavljajočim se kihanjem. Pri psu pa je ravno obratno. Kihanje je eden najmanj pogostih znakov alergije. Običajno psi kihajo zaradi razdraženega nosu, ki ga povzroči hrana, odišavljene sveče ali izdelki za čiščenje doma.

Kaj povzroči pasje kihanje?

Pasji nos zelo dobro zaznava vonjave. Dihalne poti pri psu so večje in bolj razvite kot pri človeku.

Najbolj pogosti razlogi pasjega kihanja so snovi, ki dražijo pasji nos, pršice, sinusna vnetja, rinitis in sinisitis, tumorji, težave z zobmi, tujki v telesu, vznemirjenje, kihajo pa lahko tudi zato, da se pomirijo.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Doroteja Turković

Viri: