Zakaj psi kihajo?

3787

Zakaj psi kihajo? Ali pasje kihanje povzročijo alergije, tako kot pri ljudeh? Ali psi kihajo iz istih razlogov kot ljudje? V nadaljevanju si preberite, kaj povzroča pasje kihanje ter pravočasno prepoznajte nekatere od bolezenskih znakov.

Ali so alergije res krive za pasje kihanje?

Alergija je motnja imunskega sistema, ki povzroči določene reakcije v telesu. Moker ali suh pasji nos ne pomeni nobenega bolezenskega stanja, prav tako tudi kihanje ni zanesljiv razlog za preplah. Če pri psu opazimo zmanjšano telesno aktivnost ali izgubo apetita, šele tedaj lahko govorimo o bolezni. Alergije psov ne prizadenejo enako kot ljudi. Ljudje na alergije reagirajo z oteklinami, razdraženimi očmi in ponavljajočim se kihanjem. Pri psu pa je ravno obratno. Kihanje je eden najmanj pogostih znakov alergije. Običajno psi kihajo zaradi razdraženega nosu, ki ga povzroči hrana, odišavljene sveče ali izdelki za čiščenje doma.

Kaj povzroči pasje kihanje?

Pasji nos zelo dobro zaznava vonjave. Dihalne poti pri psu so večje in bolj razvite kot pri človeku.

Najbolj pogosti razlogi pasjega kihanja so snovi, ki dražijo pasji nos, pršice, sinusna vnetja, rinitis in sinisitis, tumorji, težave z zobmi, tujki v telesu, vznemirjenje, kihajo pa lahko tudi zato, da se pomirijo.

[members_only]

Dražilne snovi. Kihanje je refleksno dejanje, pri katerem telo poskuša izločiti tujke ali snovi, ki ga dražijo in ki so se zataknile v nosni votlini. To so lahko umazanija, dim ali majhni insekti, ki razdražijo nosno votlino. Psi kihanje uporabijo kot obrambni mehanizem proti tem snovem. Če pes s kihanjem teh snovi ne more izločiti, bo s smrčkom drgnil ob kakšen predmet, s tem pa bo prišlo do nabiranja tekočine v nosni votlini, kar lahko vodi do še večjega vnetja.

Pršice. Pršice so velike le kakšen milimeter in jih zato zelo težko opazimo. V pasjem nosu lahko povzročijo občasno ali tudi kronično kihanje. Okužbo s pršicami lahko spremlja tudi izcedek iz nosu.

Sinusna vnetja. Tudi psa lahko prizadanejo sinusna vnetja, ki povzročajo kihanje. Poleg kihanja pa so prisotni še vročina, izcedek iz nosu in oteženo dihanje.

Rinitis in sinusitis. Rinitis in sinusitis sta stanji, pri katerem pride do vnetja dihalnih poti in nosne votline. Zaradi vnetja lahko pride do pasjega kihanja, ki ga lahko spremljajo tudi druge bolezni in sicer: glivična vnetja, dentalne bolezni, otekline in celo tumorji. Psi z rinitisom in sinisitisom lahko izgubijo voljo do hrane.

Tumorji. Maligni tumorji (raki in sarkomi) lahko z leti rastejo v pasjem nosu. Prizadenejo starejše pse, tiste ki imajo 10 in več let. Poleg kihanja pes oteženo diha, ima obarvan izcedek iz nosu, spremembe pa so opazne tudi na koži okoli smrčka.

Če vaš pes konstantno kiha, kihanje pa spremljajo tudi drugi bolezenski znaki, ga odpeljite na pregled k veterinarju, kjer bodo ugotovili, kaj povzroča kihanje pri vašem štirinožnem prijatelju.

[/members_only]

Doroteja Turković

Viri: