Zakaj moj kuža strmi vame?

1333

Večer teče normalno, vi opravljate svoje stvari, ko vas kar naenkrat poprime tisti nezmotljiv občutek, da vas nekdo opazuje. Na pol v strahu obrnete glavo in zagledate vir občutka – par pasjih oči, katerih pogled je uperjen direktno v vas. Ste se kdaj vprašali, kaj vam strmeči pasji očesi sporočata?

Strmenje je lahko pokazatelj navezanosti

Podobno kot ljudje ljubeče opazujemo človeka, v katerega smo zaljubljeni, ljubezen izražajo tudi naši psički. Če kuža z rahlo priprtimi očmi sledi vašemu pogledu, pomeni, da vas ima rad, vendar tega znaka ljubezni nikoli ne smemo izsiliti. Enako kot pri partnerjih, si tudi pri psih želimo, da bi nas imeli radi prostovoljno, zato nikdar ne smemo zgrabiti njihove glave in jih prisiliti, da nas pogledajo v oči – kar radi počno otroci, saj bi naši živalski prijatelji tako dejanje lahko razumeli kot grožnjo.

Iskanje namigov

Vi ste tisti, ki odloča kaj in kdaj bo vaš kuža jedel, kdaj bo šel ven, kdaj se bo igral, kdaj spal in kdaj je čas za obisk veterinarja. Odločate tudi o tem, kdo so njegovi človeški in pasji prijatelji ter kdaj bo čas za druženje z njimi. Ni čudno, da vas ves čas opazuje! Želi ugotoviti, če se slučajno kam odpravljate, kaj se bo počelo in kakšne aktivnosti ga čakajo. Pri tem pa si pomaga z uporabo vseh svojih čutov, tudi vidom.

[members_only]

Nekaj potrebuje

Morda mora nujno opraviti potrebo. Morda pet minut zamujate z njegovo večerjo in je zato strašansko lačen. Morda je pod kavčem izgubil žogico, ki jo lahko najdete samo vi. Ker ne obvladajo človeškega jezika, nam psi svoje potrebe in želje sporočajo s pogledom. Strmenje navadno pomeni, da se je pripetilo nekaj, pri čemer vaš kuža potrebuje pomoč. Zdaj morate le še ugotoviti, kaj to nekaj je.

Nekaj jeste

Samo zato, ker čipsa še nikoli ni jedel, ne pomeni, da vam ne bi rad pomagal pri praznjenju na novo odprte vrečke. Nekateri menijo, da gre za izraz pasje dominantnosti, kar pa ne mi moglo biti dlje od resnice. Vaš kuža si želi le, da bi svojo hrano delili z njim! Tako obnašanje vas sicer morda živcira, a ste ga verjetno povzročili sami. Če jih hranimo, medtem ko jemo tudi mi, se kužki zlahka navadijo, da kadar jemo mi, jedo tudi oni. Strmenje je v tem primeru posledica pričakovanja naslednjega grižljaja.

Znak agresije                 

Gre za redek, a ne nemogoč pojav. Če pes v vas strmi, ne da bi pri tem pomežiknil, drža njegovega telesa pa deluje nekako togo, gre po vsej verjetnosti za izraz jeze. Tako vedenje lahko opazimo, če poskušamo seči po igrači ali hrani, ki jo pes varuje, ali če se preveč približamo psu, ki si naše bližine ne želi. V takih primerih pogled usmerite stran od pasjih oči ter se počasi in ritensko začnite pomikati stran.

[/members_only]

Maja Bernik

Vir:
moderndogmagazine.com