Zakaj imajo psi brke?

932

Zagotovo kdaj strmite v smrček vašega štirinožca, in se vam zdi tako prikupen, tako ljubek. Verjetno tudi nikoli niste razmišljali ali bili pozorni na to, da ima vaš pes brke. Pa vendar, jih veliko psov ima. Se ob tem sprašujete ali so morda podobni mačkam? Ali imajo brke z enakim namenom? Zakaj imajo psi pravzaprav brke?

Brki so čutne tipalke

Enako kot mačke ali druge živali imajo tudi psi brke, ki štrlijo iz obeh strni gobčka. Vendar pa tehnično to niso brki, ampak čutne tipalke, ki so izjemno občutljive in multifunkcijske. Psi jih potrebujejo vsakodnevno za opravljanje njihovih temeljnih funkcij.
Brkov pa ne bomo naši le ob straneh gobčka, ampak tudi na čelu nad očmi, na bradi in nad zgornjo ustnico.

Brki so ene prvih dlak, ki se začno razvijati pri mladičku. Medtem ko imajo mačke 12 natančno organiziranih brkov, ki so razporejeni po mačjem obrazu, pa se pasji razlikujejo glede na pasmo in genetiko posameznega psa.

Brki so dvakrat debelejši in močnejši od navadne pasje dlake. Njihove korenine so trikrat globlje in obdane z živci in žilami, ki brke delajo izjemno občutljive na gibanje.
Pasji brki so tako občutljivi kot naše blazinice na prstih. Ko zapiha veter ali pa se brkov kdo dotakne, se sprožijo vibracije, ki stimulirajo živce v njih. Tako imajo brki pomembno vlogo pri razumevanju okolja in jim pomagajo pri premikanju v njem.

Brki kot detektorji in radarji

Primarna funkcija brkov je pomoč pri pasjemu vidu. Le-te so namreč občutljive na vsako najmanjšo vibracijo v zraku, kot tudi rahle spremembe smeri ali moči vetra. Na ta način psi dobijo signal, da se v njihovem okolju nekaj oziroma nekdo nahaja, poleg tega pa s pomočjo brkov dobijo tudi informacije o velikosti, obliki in gibanju tega objekta.
Če ste se kdaj vprašali, kako lahko pes ponoči lovi ali pa, kako se lahko nemoteno sprehaja po popolnoma temni hiši, so odgovor brki. Ko se pes približuje določeni oviri, se zrak ob njegovem gibanju premeša, odbije od ovire in vrne nazaj k pasjim brkom, ki to oviro zaznajo.

Ostale funkcije

  • Brki so priročni tudi za iskanje manjših predmetov, npr. priboljškov ali igrač.
    Pasje oči zaradi svoje lege ne morejo opaziti predmeta od blizu, zato jim pri tem pomagajo brki, ki zberejo informacije o točni bližini, lokaciji in obliki predmeta, ki ga nato z gobčkom poberejo.
  • Ker imajo sposobnost prepoznavanja oblike in velikosti, lahko z njimi psi prepoznajo tudi to, ali bodo lahko ušli skozi določeno odprtino ali ne.
  • Prav tako brki pomagajo pri zaščiti obraza in oči. Ko vaš pes drgne z obrazom in brki po tleh ali umazaniji, se zaradi vibracij v brkih avtomatsko zaprejo oči, da so zaščitene pred umazanijo in infekcijo. Morda ste tudi že opazili, da vaš pes mežika z očmi, jih pripre ali pa se s telesom nekoliko nagne, če se približujete tunelu. To se zgodo ravno zaradi brk nad očmi, ki zaznajo, da je nekaj nad njimi, posledično pa se oči oziroma celotno telo želi zaščititi pred udarcem v oviro.

Ne pulite in ne strižite jih

Če ste torej razmišljali, da bi psom populili brke, ali jih postrigli, tega raje ne storite. Lahko se zgodi, da brki odpadejo, vendar bodo zrasli novi.
Prav tako jih lahko skrajšate, vendar ne preveč; to delo zaupajte za to usposobljenim ljudem.
Če pa jih odstrižete ali populite, onemogočite tudi njihovo funkcijo. Brki so namreč pomemben dejavnik za zaznavanje pasje okolice, z njimi se torej ščitijo, si zagotavljajo varnost in so skozi zgodovino pomagali tudi nam, ki smo pse uporabljali za lov, saj so na uspešen lov pomembno vplivali prav brki.

 

Tea Rogan

 

Viri:    
www.petmd.com
www.canidae.com