Zakaj imajo psi brke?

Zagotovo kdaj strmite v smrček vašega štirinožca, in se vam zdi tako prikupen, tako ljubek. Verjetno tudi nikoli niste razmišljali ali bili pozorni na to, da ima vaš pes brke. Pa vendar, veliko psov, ne vsi, ima brke. Se ob tem sprašujete ali so morda podobni mačkam? Ali imajo brke z enakim namenom? Zakaj bi psi pravzaprav imeli brke?

Enako kot mačke ali druge živali imajo tudi psi brke, ki štrlijo iz obeh strni gobčka. Vendar pa tehnično to niso brki, ampak čutne tipalke, ki so izjemno občutljive in multifunkcijske, ter jih psi potrebujejo vsakodnevno za opravljanje njihovih temeljnih funkcij. Brkov pa ne bomo naši le ob straneh gobčka, ampak tudi na čelu nad očmi, na bradi in nad zgornjo ustnico. Brki so ene prvih dlak, ki se začno razvijati pri mladičku. Medtem ko imajo mačke 12 natančno organiziranih brkov, ki so razporejeni po mačjem obrazu, pa se pasji razlikujejo glede na pasmo in genetiko posameznega psa.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Tea Rogan

Viri: