Vzgoja odraslega psa

361

Naj naprej enkrat za vselej razrešimo večno vprašanje o tem, ali je odraslega psa sploh možno naučiti novih trikov – odgovor je enostaven: Da, vsekakor! Vse kar potrebujemo je pravi pristop in kanček potrpežljivosti. Večkrat se izkaže, da je vzgoja psov v odrasli dobi celo lažja, saj v primerjavi z mladiči premorejo večjo mero samodiscipline. Prav tako je na mestu opozorilo, da je za zdravje in mentalno vzdržljivost psa nujno, da z vzgojo nikoli ne prenehamo in jo skozi vsa življenjska obdobja našega ljubljenčka stalno nadgrajujemo.
Pripravili smo nekaj nasvetov, ki vam bodo pomagali pri vzgoji vašega odraslega prijatelja:

1. Bodite potrpežljivi

Če ste v svoj dom na novo sprejeli odraslega psa mu najprej dovolite, da se privadi novemu okolju. Vsak odrasel pes s seboj nosi svojo lastno zgodovino, katere vpliv se velikokrat kaže v nezaupljivem odnosu do novega lastnika in okolja. Pomembno je, da ne obupate. Kužki in njihove izkušnje so različne, kar vpliva tudi na dobo njihovega privajanja, ki lahko traja od nekaj dni pa do nekaj mesecev. Potrpežljivost se vam bo nedvomno obrestovala. Ko bo vaš novi prijatelj razumel, da mislite resno in da ste vi njegov novi dom, ki ga ne bo pustil na cedilu, bo postal neprecenljiv član vaše družine.

2. Vzemite si čas pri privajanju na življenje v stanovanju

Pri odraslem psu nikoli ne predvidevajte, da je navajen življenja v notranjih prostorih in da se bo od prvega trenutka odlično znašel ter lepo obnašal v vašem stanovanju ali hiši. Z njim ravnajte enako, kot bi ravnali z mladičem. V kolikor ga morate že relativno hitro začeti puščati samega, mu poskusite najti varstvo za takrat, ko vas ni doma. Če to ni mogoče, mu v hiši ali stanovanju zagotovite varen prostor, v katerem se bo vaš kuža dobro počutil in bo hkrati varoval vaše pohištvo in druge stvari pred morebitno škodo, ki bi jo kuža v svoji osamljenosti lahko povzročil.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Maja Bernik

Vir:
www.thespruce.com