Vzgoja odraslega psa

1328

Naj naprej enkrat za vselej razrešimo večno vprašanje o tem, ali je odraslega psa sploh možno naučiti novih trikov – odgovor je enostaven: Da, vsekakor! Vse kar potrebujemo je pravi pristop in kanček potrpežljivosti. Večkrat se izkaže, da je vzgoja psov v odrasli dobi celo lažja, saj v primerjavi z mladiči premorejo večjo mero samodiscipline. Prav tako je na mestu opozorilo, da je za zdravje in mentalno vzdržljivost psa nujno, da z vzgojo nikoli ne prenehamo in jo skozi vsa življenjska obdobja našega ljubljenčka stalno nadgrajujemo.
Pripravili smo nekaj nasvetov, ki vam bodo pomagali pri vzgoji vašega odraslega prijatelja:

1. Bodite potrpežljivi

Če ste v svoj dom na novo sprejeli odraslega psa mu najprej dovolite, da se privadi novemu okolju. Vsak odrasel pes s seboj nosi svojo lastno zgodovino, katere vpliv se velikokrat kaže v nezaupljivem odnosu do novega lastnika in okolja. Pomembno je, da ne obupate. Kužki in njihove izkušnje so različne, kar vpliva tudi na dobo njihovega privajanja, ki lahko traja od nekaj dni pa do nekaj mesecev. Potrpežljivost se vam bo nedvomno obrestovala. Ko bo vaš novi prijatelj razumel, da mislite resno in da ste vi njegov novi dom, ki ga ne bo pustil na cedilu, bo postal neprecenljiv član vaše družine.

2. Vzemite si čas pri privajanju na življenje v stanovanju

Pri odraslem psu nikoli ne predvidevajte, da je navajen življenja v notranjih prostorih in da se bo od prvega trenutka odlično znašel ter lepo obnašal v vašem stanovanju ali hiši. Z njim ravnajte enako, kot bi ravnali z mladičem. V kolikor ga morate že relativno hitro začeti puščati samega, mu poskusite najti varstvo za takrat, ko vas ni doma. Če to ni mogoče, mu v hiši ali stanovanju zagotovite varen prostor, v katerem se bo vaš kuža dobro počutil in bo hkrati varoval vaše pohištvo in druge stvari pred morebitno škodo, ki bi jo kuža v svoji osamljenosti lahko povzročil.

[members_only]

3. Vključite se v pasjo šolo

Četudi vaš nov družinski član nikoli v preteklosti ni imel stika z vajami poslušnosti, to ne predstavlja nobene ovire v njegovi sposobnosti učenja novih stvari. Pasja šola je odličen način tako za socializacijo vašega psa kot tudi za pridobivanje novega znanja. Vaš kuža se bo na profesionalen način naučil osnov lepega vedenja in uboganja osnovnih ukazov, vi pa boste v varnem okolju spoznali kako reagira na prisotnost drugih psov in tujih ljudi. V pasji šoli se učite pod mentorstvom izkušenih vodnikov, ki bodo zlahka odgovorili na vsa vprašanja in dileme, s katerimi se pri vzgoji soočate.

4. Pravila postavite že na začetku

Vaš novi kuža morda ni navajen na omejitve ali so mu bile, če je že kdaj imel lastnika, dovoljene reči, ki vam niso po godu. To vključuje skakanje na goste, jemanje hrane z mize, spanje na kavču … Pomembno je, da mu meje postavite že na začetku. Tako vam kot njemu bo sprva najverjetneje zelo težko, vendar je postavljanje pravil nujnega pomena za dolgotrajno dober odnos med psom in ostalimi družinskimi člani.

5. Bodite pozitivni

Najverjetneje ne poznate celotne preteklosti svojega psa in ne veste, kaj vse je življenju neprijetnega izkusil ali kakšne so njegove vzgojne predispozicije, zato priporočamo, da se vzgoje lotite na miren, odločen in zabaven način. Psa nikar ne kaznujte, temveč se namesto tega raje poslužujte spodbujanja njegovega lepega vedenja. Ne pozabite ga hvaliti in njegovih napredkov nagrajevati s priboljški – ta metoda se dokazano obnese pri psih vseh starostnih skupin. Veselite se vseh, tudi najmanjših korakov v pravo smer in omogočite vašemu psu, da se pokaže v svoji pravi luči.

[/members_only]

Maja Bernik

Vir:
www.thespruce.com