Ima tudi tvoj pes vetrove?

441

Vsi vemo, kako nerodno je, ko nas mučijo vetrovi. Kljub temu, da je to za nas normalno človeško dejanje, pa se tega sramujemo in se spuščanju vetrov v javnosti izogibamo. No, naši štirinožni prijatelji pač nimajo ponotranjenih kulturnih vzorcev in načinov vedenja, zato se svojih vetrov ne zavedajo na enak način kot mi in jih zato tudi ne zadržujejo. Verjetno se vam je že zgodilo, da ste z bližnjimi ali prijatelji sedeli na kavču, klepetali, medtem pa so vas presenetile čudne vonjave, in kar naenkrat ste se spogledovali med seboj kdo je tako neolikan. No, verjetno ste ugotovili od kod vonjave, in ste se temu tudi dobro nasmejali. Vendar pa se verjetno sprašujete, zakaj sploh ima vaš pes vetrove?

Ljubko in smešno, a opozorilno!

Kljub temu, da se temu pasjemu početju mnogokrat nasmejemo in se nam zdi celo ljubko, pa lahko zelo odvratne vonjave vetrov našega psa predstavljajo resne zdravstvene težave, ki jih ne smemo spregledati. Določene bolezni, kot sta npr. eksokrina pankreatična insuficienca in vnetna črevesna bolezen lahko pri naših ljubljenčkih povzročita prekomerno izločanje vetrov. Eksokrina pankreatična insuficienca je bolezen, pri kateri je zmanjšano izločanje encimov trebušne slinavke v prebavno cev, zaradi česar je zaužita hrana slabše prebavljena, kar med drugim povzroča tudi vetrove. Če torej pri svojem psu opazite pogostejše izločanje vetrov, drisko, napihnjenost ali neudobje, se nemudoma zglasite pri svojem veterinarju.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Tea Rogan

Viri:
moderndogmagazine.com
www.petmd.com
pets.webmd.com