Ima tudi tvoj pes vetrove?

1607

Vsi vemo, kako nerodno je, ko nas mučijo vetrovi. Kljub temu, da je to za nas normalno človeško dejanje, pa se tega sramujemo in se spuščanju vetrov v javnosti izogibamo. No, naši štirinožni prijatelji pač nimajo ponotranjenih kulturnih vzorcev in načinov vedenja, zato se svojih vetrov ne zavedajo na enak način kot mi in jih zato tudi ne zadržujejo. Verjetno se vam je že zgodilo, da ste z bližnjimi ali prijatelji sedeli na kavču, klepetali, medtem pa so vas presenetile čudne vonjave, in kar naenkrat ste se spogledovali med seboj kdo je tako neolikan. No, verjetno ste ugotovili od kod vonjave, in ste se temu tudi dobro nasmejali. Vendar pa se verjetno sprašujete, zakaj sploh ima vaš pes vetrove?

Ljubko in smešno, a opozorilno!

Kljub temu, da se temu pasjemu početju mnogokrat nasmejemo in se nam zdi celo ljubko, pa lahko zelo odvratne vonjave vetrov našega psa predstavljajo resne zdravstvene težave, ki jih ne smemo spregledati. Določene bolezni, kot sta npr. eksokrina pankreatična insuficienca in vnetna črevesna bolezen lahko pri naših ljubljenčkih povzročita prekomerno izločanje vetrov. Eksokrina pankreatična insuficienca je bolezen, pri kateri je zmanjšano izločanje encimov trebušne slinavke v prebavno cev, zaradi česar je zaužita hrana slabše prebavljena, kar med drugim povzroča tudi vetrove. Če torej pri svojem psu opazite pogostejše izločanje vetrov, drisko, napihnjenost ali neudobje, se nemudoma zglasite pri svojem veterinarju.

[members_only]

Spremenite način prehranjevanja

Poleg nekaterih bolezni pa lahko povečano izločanje vetrov povzroča tudi dieta ali način prehranjevanja vašega psa. Opazujte sam akt hranjenja vašega psa. Če ta uživa hrano na način, da pri tem pogosto prehitro golta hrano ali vodo, se odvečni plini zadržujejo v prebavnem traktu, ki kasneje povzročajo vetrove. Drug problem je lahko dietno prehranjevanje s sojo, grahom, fižolom ali drugimi stročnicami, ki prav tako kot pri ljudeh, povzročajo povečano izločanje vetrov. V tem primeru lahko enostavno pomagamo tako, da iz prehrane psa izključimo stročnice in živila z laktozo, in psu dnevno ponudimo več manjših obrokov, da onemogočimo kompulzivno goltanje in s tem nabiranje zraka v prebavnem traktu, ki povzroča vetrove.

Poleg hrane, bogate z vlakninami, pa lahko neugodno na vetrove vpliva tudi manj kakovostna, tovarniško pripravljena hrana, zato je vredno razmisliti s kakšno hrano hranite svojega psa. Bolj kakovostna hrana, ki je lažje prebavljiva se namreč v večji meri prebavi še preden hrana uspe priti do debelega črevesa, kjer so bakterije, ki povzročajo nastanek vetrov.  Prav tako je včasih mogoče, da je vaš pes alergičen na kakšno od hranil, ki jih vsebuje določena hrana, kar bosta najlaže ugotovila skupaj z veterinarjem.

Torej, enako kot pri ljudeh so vetrovi sicer popolnoma naravni, vendar pa je dobro stanje opazovati in njegovo spreminjanje tudi raziskati z obiskom veterinarja, ki bo ugotovil ali gre morda za bolezen, ali pa bo potrebno spremeniti le način prehranjevanja. Vseeno pa, če ne želite neprijetnih vonjav, poskrbite za kakovostno prehrano in psu ponudite hrano v več obrokih.

[/members_only]

Tea Rogan

Viri:
moderndogmagazine.com
www.petmd.com
pets.webmd.com