Vnetje zunanjega sluhovoda

3196

Vnetje zunanjega sluhovoda ostaja pogosto neopaženo. Zdrav sluhovod je bledo rožnat in čist. Kadar opazimo, da se iz sluhovodov izločajo večje količine masla, ki je rjavo ali črno, je prav, da pomislimo na vnetje. Veliko psov vnetja sploh ne pokaže in tiho trpi bolečine v ušesih. Ne pokažejo nobenih znakov vnetja, ki so opisani v nadaljevanju, zato je prav, da smo na to pozorni mi.

Kakšni so znaki vnetja?

Večja količina temnega masla ali celo gnoj, otresanje z glavo, praskanje za uhlji ali po vratu, v hujših primerih držanje glave postrani. Sluhovod je lahko zaradi vnetja in otekline popolnoma zaprt, zato moramo naprej zdraviti s tabletami, preden lahko uporabimo kapljice za uho. Naj poudarimo, da vnetje sluhovodov srbi in boli.

Zakaj pride do vnetja?

Zunanji sluhovod je del kože, ni sluznica kot mislijo mnogi, zato je povezan s težavami na koži.

Nekateri psi imajo bolj pogosto vnete sluhovode kot drugi. Zakaj?

Dejavniki, ki vplivajo na to, da imajo nekateri psi bolj pogosto vneta ušesa kot drugi, so različni:

 1. Anatomska oblika ušes in sluhovodov:
  1. ožji sluhovodi – na primer pri shar peijih,
  2. dlake v sluhovodih,
  3. viseči uhlji.
 1.  Večja vlažnost: večja zračna vlaga ali potapljanje glave v vodo

V vročih poletnih dneh se pes potaplja z glavo v vodo. Če ima viseče uhlje, se sluhovodi ne posušijo in ostajajo dlje časa vlažni. To vzpodbudi razvoj glivic, ki se hranijo z ušesnim maslom, zato pride do prekomernega razmnoževanja le-teh. Ko število glivic preseže določeno mejo, pride do vnetja. Tu je pomembno, da vnetje najprej zdravimo pri veterinarju. Zdrava ušesa po namakanju v vodi posušimo, v sluhovode pa vlijemo čistilo za ušesa, ki vsebuje snovi za osušitev sluhovodov. Tako lahko psu privoščimo kopeli brez vnetih ušes.

 1. Večja količina ušesnega masla: fiziološko ali bolezensko (na primer pri mastni seboreji se izloča več ušesnega masla)
 2. Poškodbe zaradi zdravljenja:

a)      poškodbe pri uporabi ušesnih palčk,

b)      draženje čistil ali zdravil, ki jih uporabljamo pri negi ali zdravljenju.

 1. Zaprtje sluhovodov:

a)      Pri kronično vnetih ušesih se začne površina v sluhovodih debeliti in brsteti. Nastajajo majhni žepki, v katerih se nabira več masla, bakterij in glivic. Te žepke je z zdravljenjem težje očistiti, zato manj zdravil pride do njih.

b)      Polipi in tumorji lahko zrastejo v sluhovodih in zapirajo pot zraku, čistilom in zdravilom.

c)      Tujki v ušesih – poleti zaide v sluhovode predvsem trava, ki draži in povzroča vnetja.

 1. Sistemske bolezni:

a)      Ušesa lahko tudi prehladimo, če psa vozimo z avtomobilom in odprtim oknom. Pes seveda moli glavo ven in uživa v vetru, vendar sledi vnetje oči in ušes.

b)      Alergije, avtoimune bolezni, bolezni ščitnice in drugo.

Alergija je najpogostejši vzrok vnetja sluhovodov. Praksa je pokazala, da gre večinoma za alergijo na hrano, kadar so vneta ušesa. Zato je pomembno, da predvsem pri ponavljajočih vnetjih sluhovodov obiščete dermatologa, ki bo odkril vzrok.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Mateja Plevnik, dr.vet.med

 

Objavljeno v deveti številki revije Kužek

 

Vir: Scott Miller Griffin: Small Animal Dermatology, 6th ed., 2001