Vlečni psi, 1. del

1743


Zgodovina vlečnih psov

vlečni-psi-3Prijateljstvo med človekom in psom sega daleč v zgodovino. V preteklosti so ljudje pse v prvi vrsti uporabljali za pomoč pri delu.

Vleko psov kot tako najdemo v različnih oblikah v različnih krajih sveta. V Švici, na primer, so psi vlekli vozičke z mlekom. Severnoameriški Indijanci so s svojimi psi še pred udomačitvijo konj premagovali dolge razdalje ter prenašali tovor. Na severu pa so imeli vlečni psi še pomembnejšo vlogo, saj so bili zaradi klimatskih razmer tamkajšnji prebivalci v precejšnji meri odvisni od pasje pomoči pri vleki, lovu in čuvanju jelenov. Posamezna ljudstva severa so imela različne pse – eskimske pse vzhodne Sibirije, grenlandske pse, sibirske huskije, samojede in malamute.

Z modernizacijo je pomen vlečnih psov upadal. Sredi 20. stoletja so vlečne pse nadomestili tovornjaki, letala in motorne sani.

Razvoj športnih disciplin vlečnih psov

Tradicija se je pričela oživljati z organizacijo dirk vlečnih psov, med katerimi je najbolj poznan aljaški Iditarod. Vse bolj pa je popularna tudi posamezna izvedba tega športa v obliki skijoringa (tek na smučeh s psom), pulke (tek na smučeh, pri katerem pes vleče tudi določen tovor), bikejoringa (vleka kolesarja) in najbolj preprosta oblika vleke canicross (tek s psom). Pri vleki z več psi – od dveh psov dalje – poznamo vleko vozička (po kopnem terenu) oziroma sank (na snegu).

Pri nas je zanimanje za vleko, še posebej za dryland discipline, vse večje. Slovenska zasedba na tekmah v tujini je vse številčnejša in dosega lepe uspehe.

Izbira vlečnega psa

Za vleko so najprimernejši srednje veliki psi, ki radi tečejo. Če nas zanima rekreativna vleka, pasma ni tako zelo pomembna.

Kot vedno, ko se odločamo za psa, moramo tudi pri izbiri vlečnega psa vedeti, kaj od njega pričakujemo. Bolj natančno, ko to opredelimo, večja je verjetnost, da bomo s svojo izbiro zadovoljni.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Objavljeno v tretji številki revije Kužek