VIDEO: Zakaj psi molijo glavo čez avtomobilsko okno?

436

Kot za ljudi je tudi za pse vsak izlet in posledično s tem nova dogodivščina, nekaj vznemirljivega. Velikokrat pa opazimo, da želi kuža med vožnjo imeti glavo zunaj avtomobila in ob tem se nam poraja vprašanje, zakaj. V ta namen vam v spodnjem prispevku razkrivamo odgovor na to vprašanje.

Medtem ko se mi navdušujemo nad lepimi pogledi na okolico, se psi fokusirajo na čutno zaznavanje okolice s pomočjo tipa, voha in sluha. Na smrčku imajo psi tristo receptorjev, ki zaznavajo različne vonjave okolice. Le te uporabljajo za spoznavanje sveta okoli njih, kot so vonjave ljudi, drugih živali in novih predmetov.

 

Zavedati se moramo kot lastniki, da je njihov vonj izredno izostren, sploh ko gre za hrano. Že oddaljen vonj določenega tipa hrane lahko v kužku sproži odziv slinjenja. Način, kako kuža izdihuje in vdihuje zrak, pa je tisti, zaradi katerega je zaznavanje vonjav okolice tako izostreno. Kuža izdihuje zrak skozi stranske nosnice, kar omogoča, da skozi sprednje vdihne svež zrak poln novih vonjav.

Prav tako z lizanjem smrčka kuža pripomore k še boljšemu zaznavanju vonjav. Obenem pa poveže čutno zaznavanje vonja s čutnim zaznavanjem okusa, pri čemer pomaga kužku v možganih povezati kaj točno vonja in kakšen je njegov okus. Prav tako pa kužki lahko dobro zaznajo feromone psičk že v oddaljenosti kilometra.

Iz vseh teh razlogov pa si želijo kužki med vožnjo imeti glavo skozi avtomobilsko okno. S tem lahko zavohajo nove vonjave, zaznajo psičke in s tem spoznajo svet okoli njih. Seveda pa ne glede na njihovo močno željo je takšna vožnja nevarna kot za nas kot tudi za našega kosmatinca, zato tega ne priporočamo, izjemoma le, če stojimo z avtom na mestu.

Za podroben vpogled v razloge, zakaj si želijo kužki med vožnjo imeti glavo skozi avtomobilsko okno, pa si poglejte spodnji video posnetek.

Vesna Kropf