Kako ne vzgajamo pasjega mladiča? 2.del

1182

kako-ne-vzgajamo-pasjega-mladica-2-delO najpogostejših zmotah novopečenih pasjih lastnikov smo že pisali. Velikokrat ljudje rečejo, da je njihov pes nevzgojen, da ga nikakor ne morejo odvaditi prekomernega lajanja ali da mu ne morejo preprečiti, da bi temeljito zgrizel vse čevlje ljudi, ki pridejo na obisk. Vendar pa je dejstvo, da je za slabo vzgojenega psa kriv napačen pristop lastnika. Pri vzgoji psa moramo biti dosledni od prvega trenutka dalje, če posvojimo mladiča, vzgajajmo torej mladiča. Poglejmo torej, kje ga lahko pri vzgoji polomimo oziroma katere so naše najpogostejše zmote.

1. Ponavljanje ukazov

Kadar uspete mladiča enkrat naučiti določenega vedenja, ki je posledica nekega ukaza, le-tega nikar ne ponavljajte v nedogled, zadostovati mora, da je sprožilna beseda ena sama. Če ukaz neumorno ponavljajte, s tem psu dejansko sporočate: “sedi, sedi, sedi, sedi, sedi,” medtem ko mu želite sporočiti le: “sedi!” S takšnim vedenjem ga navajate na to, da bo vselej počakal, da neko besedo ponovite petkrat, preden vas bo ubogal. Ukaz izustite torej enkrat samkrat, nato pa počakajte nekaj sekund. Če se nanj ne bo odzval, je to znak, da ga nekega vedenja niste dobro naučili ali pa da vas ignorira, ne enega ne drugega si verjetno ne želite. Še prehitro se boste namreč znašli v situaciji, ko bo odzivnost in ubogljivost vašega najboljšega prijatelja lahko preprečila nezaželeno srečanje z drugim psom ali morebiten skok pred avto.

2. Hrano naj ima zaenkrat vedno na voljo

Če pustimo, da ima štirinožec hrano ves dan na voljo, gre za precejšnjo napako. Prigrizki od jutra do večera pomenijo, da bo želodec vašega najboljšega prijatelja nenehno poln, kar posledično pomeni, da bo moral iti večkrat in ob nepredvidljivih urah na veliko potrebo. Psi imajo radi ritem in rutino in če smo dosledni, se ta prej ali slej vzpostavi. S prehranjevanjem ob točno določenih urah boste poskrbeli za nekakšno sinhronizacijo, da bo vaš ljublječek tudi na potrebo hodil ob točno določenih urah, poleg tega bo s tem pogojen tudi njegov počitek. Prav tako je kakršno koli učenje ob predpostavki, da vemo, kdaj je pes lačen, neprimerno lažje, saj bo pes takrat za tisti piškot naredil vse in še več. Nenazadnje pa ob takšnem hranjenju tudi lažje in točneje določimo, koliko natanko je naš pes pojedel.

3. Potiskanje gobčka v “nered”, ki ga je napravil

Verjetno se vas je večina ob zgornji trditvi zgrozila, vendar je dejstvo, da to še vedno povsem dobronamerno počne ogromno ljudi, ki bi radi svojemu ljubljenčku dopovedali, da je nekaj napravil narobe. Če torej vidite, da mu je kje “ušlo” ali pa je zgrizel vaše najljubše čevlje, če je scefral vašo domačo nalogo ali obglodal daljinec za televizijo, ga nikar ne poskušajte vzgajati tako, da boste njegov gobček na silo približali ali porinili bodisi k lužici ali k tistemu, kar vam je pač uničil. Ukrepajte takrat, ko boste psa ujeli pri dejanju! Takrat lahko zaploskate, lahko povzdignete glas in ga pošljete na prostor in pes bo razumel, zakaj ste jezni. Če pa ga boste kaznovali na prej opisan način, boste dosegli samo to, da se vas bo vaš kosmatinec bal. To pa verjetno ni vaš cilj, ko gre za vzgojo vašega psa.

 

Lina Zalaznik

 

Vir: moderndogmagazine.com