VIDEO: Pozornost, prosim.

330

Spoznajte Avo, psičko pasme Šarpej (Shar Pei). Ava je poleg svojega zanimivega videza, ki krasi vse kužke te pasme, posrečena tudi zato, ker neprenehoma želi pozornost. “Saj pozornost neprenehoma iščejo vsi kužki”, boste rekli. A Ava se od ostalih razlikuje v tem, da vedno, ko kaj želi, pokaže na ta predmet ali osebo s svojo tačko. Njena tačka je pravi mali podaljšek njenega uma, ki nenehno tapka nekoga ali kaže v določeno smer. Na splošno je za to pasmo značilno, da je karakterno nagnjena k pretiravanju in zahteva za povračilo vsaj toliko ljubezni, kot je kuža sam daje svojemu skrbniku.

Ime pasme v dobesednem prevodu pomeni »peščena koža« in se navezuje na njihovo ostro, grobo dlako. V njihovi domovini, na Kitajskem, uporabljajo šarpeje za čuvaje na kmetijah, lov in za splošno varovanje družin. Poznani so po svojem zanimivem črno-modrem jeziku in velikem številu kožnih gub. Zelo nenavadno je dejstvo, da v primeru, če šarpeja kakšen drug pes zagrabi za kožno gubo, se lahko le-ta, znotraj svoje lastne kožne gube obrne v drugo smer in ugrizne napadalca.

Pasma je primerna za izkušene skrbnike in take s starejšimi otroki. Potrebna je dosledna a nežna vzgoja. Šarpeji so poznani kot izjemno inteligentni psi, ki jih je težko pretentati. Po naravi so neodvisni, dostojanstveni, mirni in samozavestni psi. No, pa si poglejmo, kako Ava zahteva vso svojo ljubezen nazaj.

Drobne Deja