Vedenjske spremembe psov zaradi starosti

336

Staranje s seboj vedno prinese spremembe in majhen, razigran kužek postopoma postane odrasel pes, v starejših letih pa so te spremembe še bolj vidne. Staranje je normalno, vseeno pa lahko kakšno novo obnašanje lastnika v primeru, da na staranje svojega ljubljenčka ni pripravljen, preseneti. Pomembno je, da se kužku lastnik prilagaja in da ga razume. Tako morda ne bo preveč presenečen, če bo pes pozabil, da v stanovanju ne sme lulati, ali pa ko se pes ne odzove na razne ukaze.

Spremembe zaradi starosti

S starostjo se psi manj gibajo, gibanje samo je lahko tudi boleče. Poleg tega celoten sistem postane utrujen, psu se lahko poslabšata vid in sluh, slabši je tudi spomin in druge kognitivne funkcije. Zato se pes včasih morda ne bo odzval na ukaze ali na svoje ime, saj slabše sliši, ali pa se bo počasneje premikal, ker bo to zanj boleče. V starosti lahko psi postanejo tudi malo bolj agresivni, saj imajo manj potrpljenja.

Kognitivne funkcije

Navadno se upad kognitivnih funkcij pri večjih pasmah zgodi po približno 10. letu, pri manjših pa po 13. letu. To ne pomeni, da je s psom v starosti kaj narobe, pomeni samo, da mora lastnik vedeti, da so spremembe neizogibne in se zna pravilno odzvati v različnih situacijah.

Orientacija

Pogosto so psi zmedeni in imajo slabšo orientacijo. Neznana okolja tako lahko povzročajo stres, lahko pa je prisotna zmedenost tudi v znanih okoljih. Če to opazite psa pomirite in mu omogočite mir in čas, da se umakne in privadi na nastalo situacijo.

Vedenje

Psi lahko postanejo bolj glasni, pogosteje lajajo, cvilijo in podobno. Hkrati so tudi bolj občutljivi na zvoke in druge moteče dejavnike, morda se začnejo bati neviht ali drugih glasnih zvokov, ki jim prej niso povzročali stresa.

Manj energije

Manj energije in težje premikanje vodijo v manjšo aktivnost in počasnejše gibanje. Če je pes včasih potreboval več ur na dan sprehajanja in drugih aktivnosti, da se je res utrudil, bo sedaj morda dovolj že manjši sprehod.

Hkrati se lahko spremeni tudi cikel spanja, večinoma tako pes spi podnevi, ponoči pa se lahko sprehajajo in morda tudi zvočno opozarjajo svoje lastnike, da so budni.

Kako ravnati ob spremembah

Lastnik se mora prilagoditi novim načinom obnašanja in vedeti, kako ravnati ob spremembah. Vedno se je smiselno pogovoriti z veterinarjem in psa voziti na redne preglede – veterinar bo ugotovil če morda kakšna specifična bolečina sproža slabšo razpoloženost psa ali večjo agresivnost in vam hkrati ponudil morebitne rešitve. Drugačna prehrana, primerna za starejše pse lahko pomaga pri bolečinah v sklepih in omogoči boljšo kakovost življenja. Čeprav pes ni več tako aktiven je še vedno potrebna stimulacija – sprehodi naj bodo krajši in igre malo lažje. Pravilna  fizična in mentalna aktivnost je zelo pomembna. Tako bo lastnik z nekaj prilagoditvami omogočil sebi in svojemu kužku lagodno in kvalitetno staranje in še zadnja lepa leta skupnega življenja.

Vir:

www.petcarerx.com