Urejena prebava in sijoča dlaka sta prava pokazatelja splošnega zdravja psa!

3570

Dalmatian dogKadar se pri psu pojavljajo pogoste driske in bruhanje, lahko vzrok za prebavne težave leži v neprimerni prehrani – slednja je lahko premastna in preveč obteži pasji želodec, lahko pa tudi vsebuje sestavine, ki jih pes ne prenaša dobro (alergije in prehranske netolerance) oziroma ne vsebuje dovolj vitaminov in mineralov v pravem razmerju (oziroma jih lahko vsebuje preveč). Vsaka pasja hrana pač ne ustreza vsakemu pasjemu želodčku.

Kateri psi so bolj nagnjeni k preobčutljivosti na hrano in kako jo prepoznamo?

Preobčutljivost na hrano se lahko pojavi pri vseh starostih in vseh pasmah psov, ter enako pri pasemskih psih kot pri mešancih. Res pa je, da so nekateri psi bolj podvrženi težavam s prebavo in prehranskim netolerancam, to so predvsem majhne pasme, pasme, ki so nagnjene k alergijam, starejši psi z upočasnjenim metabolizmom ter psi, ki so bili v obdobju mladička podvrženi neustrezni prehranski oskrbi (bodisi so bili prezgodaj odstavljeni, bodisi so bili hranjeni z neustrezno hrano v obdobju rasti in razvoja vitalnih organov).

Kako prepoznamo, da je izbrana hrana za psa lahko neustrezna:

 • Pogoste driske
 • Bruhanje po zaužitem obroku
 • Napenjanje in nenavadni zvoki v prebavnem traktu (pretakanje, klokotanje)
 • Praskanje, lizanje tac in grizenje po vsem telesu
 • Pusta in nesvetleča dlaka
 • Hujšanje
 • Pridobivanje telesne teže
 • Brskanje za odpadki in prehranjevanje z zemljo, travo ali prehranskimi odpadki, ki jih pes najde na sprehodu

Netoleranca na hrano se lahko pojavi čez noč – hrana, ki jo je pes prej dobro prenašal, lahko kar naenkrat postane vzrok za prebavne težave. To se lahko zgodi s starostjo, s padcem imunskega sistema ali preobremenitvijo telesa psa. Takrat je najboljša rešitev postopna zamenjava hrane za lažje prebavljivo hrano, ki temelji na drugem beljakovinskem viru.

Za prehod na lažjo hrano se je priporočljivo odločiti tudi v primeru prekomerne telesne teže psa. Z ustrezno prehrano in povečano količino aktivnosti lahko uspešno dosežemo zmanjšanje telesne teže, s tem pa tudi zmanjšanje tveganja za bolezni srca in ožilja, diabetes ter bolezni sklepov.

Arden-grange-sensitiveKdaj se priporoča hranjenje z Arden Grange Adult Sensitive:

 • Pri psih z občutljivo prebavo (pogosto napenjanje, driska in bruhanje, kolitis, gastritis, slaba absorpcija hrane, itd.),
 • pri psih z netoleranco ali alergijo na določene prehranske beljakovine (piščanec, govedina), sojo, žita in mlečne izdelke
 • pri psih s prekomerno telesno težo,
 • pri starejših psih,
 • pri odraščajočih mladičih,
 • pri psih s pusto, suho in nesvetlečo dlako, prhljajem in srbečico.

 

Arden Grange Adult Sensitive je hipoalergena prehrana z belo ribo iz oceana in krompirjem. Odlikuje jo izredno lahka prebavljivost in velika ješčost ter je posebej formulirana za pse z občutljivim želodcem in kožo. Odlično je sprejeta tudi pri psih s prekomerno telesno težo, odraščajočih mladičih in odraslih psih brez težav, saj je celovita, uravnotežena in visoko prebavljiva hrana, ki ne vsebuje nikakršnih umetnih barvil, konzervansov in ojačevalcev okusa.

Primarni vir ogljikovih hidratov v hrani Arden Grange Sensitive je krompir, ki je verjetno najbolj prebavljiv dostopen vir ogljikovih hidratov in v kombinaciji s pesnimi rezanci nudi idealen vir energije, ki se sprošča skozi cel dan. V recept so vključeni tudi probiotiki, ki pospešujejo razvoj ugodne črevesne flore in nukleotidi, ki pospešujejo metabolizem in omogočajo optimalno absorpcijo in uporabo hranil v telesu. Naravna vsebnost Omega-3 maščobnih kislin v hrani Arden Grange Sensitive je tako visoka, da se z njo ne more primerjati nobena druga hrana, ki je trenutno dostopna na tržišču. Omega-3 maščobne kisline so zlasti koristne za pse, ki trpijo za različnimi tipi alergij, daj pomagajo pri zatiranju vnetnih reakcij in lahko pri nekaterih psih celo izboljšajo alergijsko toleranco. Za uravnoteženje razmerja med Omega-3 in Omega-6 maščobnimi kislinami, sta hrani dodana laneno seme in visoko kakovostno ribje olje skrbita za zdravo kožo in dlako, ki je odraz zdravja psa na splošno.

Kadar se – iz katerega koli vzroka – odločimo za zamenjavo suhe hrane, je potrebno to storiti postopoma. To najlažje naredimo tako, da manjši delež stare hrane zamenjamo z deležem nove hrane, razmerje med njima pa postopoma zamenjujemo, dokler stare hrane v celoti ne nadomesti nova. Tako se izognemo prebavnim težavam, ki bi lahko bile odraz kužkove nevajenosti kakovostnejše hrane in bi jih lahko zamenjali za slab odziv na hrano samo.

V primeru bralke Ane iz Kočevja, je sprememba prehrane za lažjo, prilagojeno za občutljive želodčke, pomenila veliko razliko v zdravju in počutju njenega osemletnega bišona Bučka. Ana pravi:

urejena-prebava-in-sijoca-dlaka-sta-pokazatelja-dobrega-zdravja-psa»Pred kakšnim letom se je pri Bučku nenadoma pojavilo bruhanje po vsakem zaužitem obroku. Zjutraj, po sprehodu, sem mu ponudila njegov običajni dnevni obrok briketov, ki ga je vsa leta pred tem dobro prenašal. Nato pa je nekega dne celoten obrok izbruhal, le nekaj minut po jedi. Sprva nisem razumela razloga bruhanja, zato sem za nekaj dni prešla na običajno, veterinarsko priporočeno dieto: kuhan riž in bela riba. Bruhanje se ni ponovno pojavilo, zato je pes po nekaj dneh zopet dobil svoj običajni obrok. Pa se je zgodba ponovila in še tudi naslednji dan. Veterinar mi je namignil, da bi lahko bil vzrok v pretežki hrani, ki obremeni Bučkov želodec – Bočko pač ni več mladostnik – zato sva postopoma uvedla Arden Grange Sensitive v več manjših dnevnih obrokih. Od takrat naprej se je Bučku prebava povsem uredila, ne bruha več, pa tudi dlako ima bolj svetlečo!«

Več informacij o hrani Arden grange in kje vse jo lahko kupite, si preberite na www.ardengrange.si.

 

Avanturist
Promocijsko sporočilo