Težave z repki pri angleških in francoskih buldogih

tezave-z-repki-pri-angleskih-in-francoskih-buldogihRep pri psih je zgrajen iz vretenc, ki jih imenujemo repna vretenca, skozi ta pa poteka hrbtenjača. Pri različnih pasmah je rep različno dolg, enako velja tudi za mešance. Včasih so pasemski standardi dovoljevali pri nekaterih pasmah kupiranje oz. rezanje ali krajšanje repkov. Sedaj pa je omenjeno početje prepovedano po Zakonu o zaščiti živali in pasemski standardi so se prav tako spremenili. Kakršnakoli kirurška dejavnost pri repu je omejena samo na sanacijo morebitnih poškodb repa, krajšanje in odstranjevanje repa je možno samo v primerih, ko je rep povzročitelj bolezenskih stanj in hkrati vzrok bolečine oziroma bolečinskih stanj.

Dve pasmi imata še posebej pogosto težave zaradi repa; to sta francoski in angleški buldog. Predstavniki teh dveh pasem se rojevajo z različno dolgimi repi, lahko imajo od enega do tudi dvanajst vretenc. Vendar težava ni v količini vretenc, temveč v pogosto nenormalni ukrivljenosti repa, in to ukrivljenosti v levo ali desno in pogosto ukrivljenosti navzdol in navznoter. Pri razumevanju omenjenih težav si moramo anatomsko predstavljati zadnji del psa. Rep izrašča nad zadnjično odprtino in jo po navadi prekriva. Pogosto pa je pri francoskih in angleških buldogih, kot sem že omenil, zavit v spiralno strukturo in uvihan navzdol in navznoter. Pri tem nastane pod repom nepristopno mesto, tako imenovan žep, ki je nepristopen zaradi tega, ker pes ne pusti umikanja ali dviganja repa, kar bi bilo nujno potrebno zaradi vzdrževanja higiene na tem mestu. V takih žepih pogosto nastajajo vnetni procesi na koži, saj so pogoji za razvoj bakterij naravnost idealni. Tudi še posebej nevarne po gramu negativne bakterije se lahko razvijejo na takih nepristopnih mestih, kjer so pogoji brez zraka oziroma kisika.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Emil Senčar, dr. vet. med.

Objavljeno v osemindvajseti številki revije Kužek