Tetanus pri psih

851

Tetanus lahko prizadene mačke, konje in tudi pse. To se lahko zgodi, če ima vaš hišni ljubljenček odprto rano, ki pride v stik z določeno vrsto bakterij. Te bakterije se imenujejo Clostridium tetani.

Tetanus povzroči togost mišic, vpliva na delovanje hrbtenjače, možganov in živcev.

Večje pasme psov, vključno z labradorci in zlatimi prinašalci pogosteje zbolijo za tetanusom. Če bolezni ne zdravimo, povzroči zagotovo smrt. Pomembno je, da se skrbniki psov zavedajo vzrokov, simptomov in zdravljenja tetanusa.

Kaj sploh je tetanus?

Tetanus je okužba, ki prizadene živčni sistem psa in povzroča težave z mišicami. Značilen simptom tetanusa je ta, da se psu dejansko »zaklene« čeljust, saj tetanus zavira normalno delovanje vseh mišic v telesu. Ta bolezen ima hude posledice za grlo in trebušno prepono in vpliva na dihalne sposobnosti psa.

K sreči tetanus pri psih ni med pogostejšimi boleznimi.

Znaki tetanusa pri psih

Tetanus lahko pri psih povzroči vrsto simptomov. Običajno pa se ti simptomi ne pojavijo takoj. Da se pojavijo znaki okužbe s tetanusom, traja od pet do deset dni po izpostavljenosti ali po začetni rani.

Najpogostejši znaki okužbe s tetanusom so:

  • Ukrivljene ustnice
  • Stisnjena čeljust
  • Težave s požiranjem
  • Slinjenje
  • Togost mišic
  • Težave s hojo
  • Mišični krči ali tresenje
  • Pes ne more skrčiti nog
  • Težave z dihanjem
  • Trd rep

Tetanus je najlažje prepoznati po togosti mišic in togi, zaklenjeni čeljusti. Tetanus lahko povzroči težave tudi z drugimi mišicami na obrazu, vratu, nogah in drugih delih telesa. Če se bolezen razširi in poslabša, lahko opazimo tresenje mišic in mišične krče. Vse to pa povzroči, da pes ne more hoditi, dihati ali jesti. Nekateri psi s tetanusom, ravno zaradi tega, izgledajo, kot da renčijo in so agresivni, vendar so »le« izgubil nadzor nad mišicami, ki so odgovorne za kontrolo ustnici, čeljusti in dihanja.

Vzroki za tetanus pri psih

Tetanus je bolezen, ki jo povzroča bakterija Clostridium tetani. Pojavi se, ko ima pes odprto rano, preko katere se lahko okuži. Clostridium tetani se nahaja v tleh, saj se skozi črevesje drugih živali prenaša skozi blato.

Pes z odprto rano, ki veliko poležava na zemlji, je torej lahka tarča za razmnoževanje te bakterije.

V določenem času bakterija sproži tudi toksin imenovan tetanospasmin, ki gre v živce, ki obkrožajo rano. Iz teh živcev se nato tetanospasmin širi naprej in sčasoma preide v preostali del živčnega sistema, ki je sestavljen iz hrbtenjače in možganov.

Prav ta toksin je odgovoren za težave z mišicami, ki se pri psih okuženih s tetanusom pojavijo po nekaj dneh.

Diagnosticiranje in zdravljenje tetanusa pri psih

Tetanus se običajno diagnosticira na podlagi simptomov, ki jih ima pes. Rana ni vedno prisotna, saj lahko traja tudi do deset dni po vstopu Clostridium tetani v rano, da povzroči simptome. Rana se lahko v času, preden se simptomi sploh opazijo, zaceli ali pa je tako majhna, da se je ne najde.

Na voljo je tudi krvni test za iskanje bakterij C.tetani, vendar ga večina veterinarjev ne uporablja, ker ni najbolj natančen in zanesljiv. Lahko pa se opravijo druge laboratorijske preiskave, vključno s preiskavami krvi in rentgenom. S tem se dejansko zagotovi in pregleda celotno zdravje psa.

Če se okužba s tetanusom prične zdraviti hitro ali takoj, ko se pojavijo prvi simptomi, le-ti ne bi smeli postati zelo hudi. Če pa se z zdravljenjem odlaša, pa lahko ti simptomi napredujejo v neobvladljivo situacijo.

Da bi se izognili napredovanju in širjenju bolezni, se lahko vaš veterinar odloči za dajanje antitoksina (samo v primeru, da je tetanus odkrit zelo zgodaj), ki poskuša ustaviti napredovanje tetanospasmin toksina. V primeru, da se je toksin že razširil na živce psa, potem antitoksin ne učinkuje. Nekateri veterinarji pa antitoksinov ne uporabljajo predvsem zato, ker povzročajo neželene stranske učinke.

Večinoma se veterinarji pri zdravljenju tetanusa odločijo za terapijo z antibiotiki, ki uničujejo bakterijo C.tetani. Če je rana pri psu opazna in še vedno prisotna, jo je običajno potrebno temeljito čistiti in zdraviti. Način zdravljenja pa je v veliki meri odvisen od stopnje okuženosti vašega kužka.

Stopnja preživetja po okužbi s tetanusom pri psih je 90 %, v kolikor bolezen takoj zdravimo. Pomembno je predvsem, da se zavedate, da zdravljenje pri psih traja tudi do mesec dni, da kuža spet popolnoma okreva.

Kako preprečiti tetanus pri psih?

Pri ljudeh je običajno, da prejmemo v svojem življenju vsaj enkrat cepivo proti tetanusu. Ker pa tetanus pri psih ni tako pogost problem, zanje ni predvideno prejemanje cepiva proti tetanusu. Vseeno lahko s preventivnimi ukrepi pomagate preprečiti , da bi se vaš kuža okužil s to neprijetno bakterijo.

Svojega kužka redno pregledujte in mu vedno očistite rano in ureznine. Če se vam zdi rana na vašem kužku neobvladljiva, je pomembno, da se posvetujete s svojim veterinarjem ali strokovnjakom s tega področja, ki bo ocenil, ali potrebuje vaš kuža šivanje, antibiotike ali kakšno drugo zdravilo. Predvsem pa je pomembno, da svojega kužka dobro poznate in preživite veliko svojega prostega časa v njegovi družbi. Le tako boste lahko takoj zaznali kakršnakoli odstopanja v njegovem vedenju, zdravju in fizičnem izgledu.

Drobne Deja

Viri:

wagwalking.com

www.msdvetmanual.com