Koliko vode naj na dan spije moj pes?

4689

Tako kot pri ljudeh je tudi pri psih velik del telesa sestavljen iz vode. In tako kot ljudje morajo tudi psi spiti dovolj tekočine, da njihovo telo deluje kot mora. Za ljudi se priporoča okrog 2 litra tekočine na dan.

Koliko vode naj bi spil vaš pes?

Splošno vodilo pravi, da naj bi pes spil od 30 do 50ml vode na kilogram telesne teže, kar pomeni, da naj bi 10 kilogramski kužek na dan spil med 300 in 500ml tekočine. Poleg tega pa je količina vode, ki naj bi jo pes spil odvisna tudi od njegove telesne aktivnosti, temperature zraka in načina njegove prehrane. Po dolgem sprehodu ali igranju z žogico bo vaš kuža zelo žejen in bo spil več vode. Prav tako bo potreboval več vode na vroč dan. Kako pa na žejo vpliva prehrana? Preprosto, manj vode kot vsebuje hrana vašega psa, več je mora pes popiti. Najbolj žejen bo, če ga hranite z briketi, saj ti ne vsebujejo skoraj nič vlage, najmanj žejen pa bo, če ga hranite s svežo hrano, ki že sama vsebuje precej tekočine.

Koliko vode naj spije pes

Če vas skrbi, da vaš pes ne spije dovolj tekočine, mu v skodelico odmerite določeno količino vode in počakajte 24 ur, da vidite koliko vode bo ostalo v posodi. To naredite nekaj dni zaporedoma, da boste lahko ocenili koliko vode na dan povprečno spije vaš pes. Rezultat naj vas ne prestraši! Če je vaš kuža živahen, ješč in na splošno izgleda zdrav, manjše odstopanje od priporočene dnevne količine popite vode, ni zaskrbljujoče.

Vas kljub vsemu skrbi, da vaš pes ne dobi dovolj tekočine?

Obstaja nekaj načinov kako lahko povečate količino tekočine, ki jo zaužije vaš pes.

  1. Svojemu psu zagotovite enostaven dostop do vode. Včasih so psi tako razigrani, da pozabijo na osnovne stvari kot so lulanje, kakanje in pitje, zato lahko pomaga, da imate posodico z vodo na večih lokacijah. Ko jo bo kuža “našel”, se bo spomnil, da je žejen in bo pil.
  2. Poizkusite mu ponuditi vodo iz posodic, ki so iz različnih materialov. Nekaterim psom bolj odgovrajajo kovinske posodice, drugim keramične ali steklene. Ugotovite katero ima vaš kuža najraje.
  3. Voda naj bo lahko dostopna. Nekateri zelo visoki ali starejši psi, s težavo pijejo iz zelo nizkih posod, zato bodo rajši pili iz dvignjenjih posod za vodo.
  4. V prehrano psa vključite konzervirano ali svežo hrano, ki vsebuje več vode kot briketi. Tudi v sam obrok lahko vmešate nekaj vode.
  5. Dodajte okus v vodo vašega psa. Včasih je dovolj že nekaj kapljic mleka (če pes ni občutljiv na mlečne izdelke) ali zajemalka goveje juhice, da pes z veseljem izprazne celo skodelico vode.
  6. Skrbite za čistočo posode in svežino vode. Še posebej poleti se voda v posodi hitro segreje in postane sluzasta. Poskrbite, da bo imel vaš pes vedno na voljo svežo vodo.
  7. Psu ponudite ledene kocke. Mnogi psi obožujejo ledene kocke – še posebej, če se v njih skriva presenečenje v obliki njihovega najljubšega (psom prijaznega) sadeža. Z ledenimi kockami ne pretiravajte.
  8. Kupite pasjo fontano. Večina psov najraje pije vodo, ki se premika. Zakaj ne bi svojega kosmatinčka malo razvajali in mu privoščili pasje fontane?
  9. Na vaših skupnih potepanjih imejte vedno s seboj vodo. Na trgu je na voljo veliko različnih produktov, ki omogočajo, da imate vodo za svojega psa vedno pri roki.

 

Nina Bartol

Vira: lovethatpet.com in
mybrownnewfies.com