Strah pred psi

0
8

Vsi vemo, da obstajajo različne fobije, tudi tiste, ki vključujejo strah pred živalmi. Vendar pa strah pred psi ni tako pogost, kot recimo strah pred pajki ali kačami. Ljubitelji živali lahko razumemo strah pred pajki (morda ga imamo tudi sami), težje pa razumemo strah pred kužki. Ne razumemo, kako bi se kdo lahko bal teh prikupnih živali. Da boste bolje razumeli svoje znance, ki se kužkov bojijo, berite dalje. Vzrok strahu pred kužki (kinofobija) se lahko poveže z našo preteklostjo in sicer s tem, da je pes zelo podoben volku, kar človeka asociira na izjemen strah, kar ima zapisano še v genih; strah pred preživetjem, kot so ga občutili naši predniki pred davnimi časi. Ljudi lahko ta strah tako zelo obremeni, da se bojijo sprehodov zunaj in se izogibajo prijateljem, ki imajo psa.

V resnici kužki dandanes niso podobni volkovom, saj so človekovi prijatelji, ki z ljudmi navežejo prijateljski stik, so družabni, socializirani in udomačeni (seveda obstajajo izjeme), vendar to ne potolaži tistih, ki se kužkov izredno bojijo. Vzrok, da posameznik razvije fobijo, se običajno išče v posameznikovi zgodnji mladosti. Zelo pogost vzrok fobije pred kužki je, da je posameznik v preteklosti imel slabo izkušnjo s psom. Lahko ga je le-ta napadel ali nanj lajal. Fobije pa ne razvije le tisti, ki se mu je to zgodilo, temveč jo lahko razvije tudi nekdo, ki je bil takemu dogodku le priča. Ali pa celo nekdo, ki ni bil udeležen v takem dogodku, niti mu ni bil priča. Nezavedno svoje prispevajo namreč tudi zaskrbljeni starši, ki s svojimi neprimernimi in nezavedno škodljivimi opozorili v otroke nasejejo strah. Pretirana opozorila, ki jih starši dajo svojim otrokom že v zgodnjih letih, otroke lahko avtomatsko naučijo, da se morajo kužkov bati, s tem pa posamezniku naredijo veliko škodo. Strah jih je lahko že, ko psa zagledajo ali lajanja, ob tem pa občutijo fizične in psihološke simptome tesnobe.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Katarina Robnik

Viri: